2018.
07. 23.

Tanulj nemet mondani!

Tanulj meg nemet mondani! - hangzik a jó tanács. Majd, mint ahogy az a jó tanácsokkal lenni szokott, egy idő után a kukában landol ez is, mint a többi, hogy aztán keserű tapasztalatok bizonyítsák, hogy ​mégiscsak jobb lett volna megfogadni.

 

Tényleg nem?

Hát igen. Nemet mondani nem könnyű. Van, hogy nem sikerül. El sem hangzik a „köszönöm, de ebből nem kérek”, vagy, ha ki is mondják, hiába, mert semmi hatása.

Pedig, ha valamire szíved szerint nemet mondanál, az soha sem a véletlen műve. Valami minimum gyanús benne, vagy egyenesen rossz. Ezért nem akarod. Csakhogy

nemet mondani önmagában kevés. Azt is tudnod kell, hogy miért mondasz nemet. Különben hatástalan lesz a kimondott szó, és nem tudsz kitartani a döntésed mellett.

Már csak azért is tudnod kell a választ a miértre, mert a kérdés szinte biztosan elhangzik majd, és neked válaszolnod kell, mégpedig nem akárhogy. Úgy kell válaszolnod, hogy megingathatatlanul bizonyos legyél abban - magabiztos -, hogy tényleg ezt akarod: nem. Nem akarom ezt, mert rossz (lenne) nekem. Ennyi elég. Nem, mert nekem rossz.

 

De biztos, hogy ezt akarod?

Bármilyen meglepő, ennyi elég kellene, hogy legyen ahhoz, hogy a másik megálljon, és békén hagyjon. Ha nem áll meg, akkor valami gond van a válaszoddal.

Nem, nem a másik emberrel van gond, hanem veled. Persze vele is, ez nem kérdéses. Vele az a gond, hogy a legkevésbé sem tart tiszteletben téged. Mindössze egy tárgynak tekint, akin keresztül elérheti, amit akar, megszerezheti általad, amire vágyik. Így aztán akkor is nyomul, ha netán nemet mondanál. A tárgyakkal - például egy asztallal - nem beszélgetni szoktak, csak használják őket.

​Nemrég járt nálam egy fiatalember egy furcsa - inkább nőkre jellemző - problémával. Az volt a baja, hogy habár tartalmas, mély érzéseken alapuló párkapcsolatot szeretett volna, valahogy mindig olyan lányokba futott bele, akik semmi komolyat nem akartak tőle. Becsapták, átverték, több kapcsolatuk is volt mellette stb. Kihasználva érezte magát. Más férfi talán pont ilyen könnyed felszínességre ​vágyik, de ő nem ezt akarta. Egy darabig dolgoztunk a ​problémáján, meglehetősen kevés sikerrel, aztán egyszer csak kibökte, hogy tulajdonképpen van egy évek óta tartó titkos kapcsolata egy férjes asszonnyal. Jó ideje nem erre vágyik, de képtelen szakítani vele, ​úgyhogy gondolta előbb talál valaki mást, hátha úgy sikerül. A semminél végül is ez mégiscsak több. Legalább időnként szex van, ha másra nem is jó a titkos kapcsolata. Amikor ez kiderült, derengeni kezdett neki, hogy talán lehet kapcsolat a két ​jelenség között.

 

Egyszerre nem lehet jó, és rossz is

Nemcsak lehet, hanem egészen biztosan van is. Az élet nem úgy működik, hogy egyszer ezt akarja, egyszer meg azt. Önmagához, vagy másokhoz lehet ​őszintétlen, de a mindent látó szemet aligha sikerül becsapni. Vagy csak szexet akar, vagy nem. Ha ez a titkos kapcsolata bevallottan (vagy nem bevallottan, mert eltitkoltan) csak a szexről, és a kihasználásról szól, akkor a többi is csak legfeljebb ennyiről szólhat, vagy még ennyiről sem.

Valami vagy jó, vagy rossz. Egyszerre nem lehet mindkettő.

És, ha nem veszi észre, hogy itt vele van gond, akkor majd azok az emberek, akikkel a sors összehozza figyelmeztetik rá. Mondhat nekik nemet, de hiába, mert azzal csak azt éri el, hogy még ennyi sem lesz. Éppen úgy, mint a titkos kapcsolatában. Ezt a két, látszólag egymástól független jelenséget csakis egyszerre tudja rendbe tenni az életében. Ez nem azt jelenti, hogy, ha a titkos kapcsolatnak utat mutat, akkor másnap már kopogtat az ajtaján az igazi, hanem azt, hogy mire rájön arra, hogy miben, és hogyan hibázik, és miben képtelen arra, hogy nemet mondjon, addigra megtanul máshogy viselkedni, és más emberré válik.

Felkészül arra, hogy ne akkor figyeljen fel egy problémára, és jelezze, amikor már nyakig ül benne, hanem rögtön, az első pillanatban, amikor szembesül vele. Bele sem megy, így nem is kell kijönnie belőle.

Nemet mondani akkor kell, amikor először jelenik meg egy probléma, és nem akkor amikor már annyira bosszant, hogy nem bírod tovább, mert akkor már késő lehet. Nem azért késő, mert akkor már nem változtathatsz. Azt megteheted bármikor.

Azért késő, mert az összes addig elszenvedett rosszat el kellett viselned, és ezen viszont már valóban nem változtathatsz.

Azt mondják, minden jó valamire, de a szívás valójában nem kötelező. Szabadon választott gyakorlat.

Loós Balázs

AnaLog Módszer

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal:
Ha szeretnél értesülni, ha új cikket teszünk közzé, akkor...

Kapcsolodó cikkek

2024.
02. 19.

Hogyan állj ki önmagadért?

Eszter egy társasházi lakásban élt. Nagyon szeretett ott lakni, mivel a munkahelye és a városközpont…
Elolvasom
2023.
11. 29.

Ne feleselj!

Ne vitatkozz! Változz! A logika hasznos minden helyzetben, kivéve, ha újjal, váratlannal találkozol. Ne gondolkodj, figyelj! Ne feleselj! :-)
Az egyik leghasznosabb szabály az életben talán az, hogy tanuld meg, hogy soha nem vitatkozol…
Elolvasom
2023.
10. 09.

Kommunikációs félelmeink

A kommunikáció hiánya Nem csak a párkapcsolatunkban, de minden emberi kapcsolatunkban alapvető problémát tud okozni…
Elolvasom
Copyright © 2011 – 2024 | AnaLog Módszer - Loós Balázs - Minden jog fenntartva