2015.
09. 16.

Minek neked gyerek?

Szeretnél gyermeket?

Ennek a kérdésnek akkor van különös jelentősége, ha szeretnél, de nem lehet. Ha ilyen helyzetben kiutat keresel, akkor sokkal fontosabb, hogy a következő kérdésre hogyan válaszolsz.

És miért szeretnél? Minek neked egyáltalán gyerek?

Bosszantó a kérdés megfogalmazása? Talán kissé provokatív, de attól még lényegre törő. Miért születik meg a gyermek?

A gyermekek céllal születnek. Nem is egy, hanem két céllal. Az egyik célja a születésüknek ugyanaz, ami felnőtt korukban is vezetni fogja őket. Boldogságra születnek, erre törekszenek. Felnőttként ezt bárki megteremtheti magának, feltéve, hogy tudja, hogyan lehetséges.

Gyermekként azonban nem ez a helyzet. Gyermekként boldog a szüleid (nevelőid) nélkül nem lehetsz. Szükséged van a figyelmükre, különben elvesztél. Minél inkább figyelnek rád, annál boldogabb vagy, és minél kevésbé, annál boldogtalanabb.

A szülői figyelemnek nem véletlenül van ekkora jelentősége. Azért ilyen fontos, mert csak akire figyelnek, az képes a másik tudtára adni, hogy tévúton jár. Ha nem figyelnek rá, akkor hiába mondja, semmi értelme. (Ezért lesznek a gyermekek olyan hisztisek, ha nem kapnak elég figyelmet.)  Márpedig, ha a szülő tévúton jár, akkor hibát követ el, azaz rosszul viselkedik, és, ha ő rosszul viselkedik, akkor a gyermekét is erre tanítja. A gyermek tehát a saját, és a szülő érdekében kell, hogy jelezzen, de csak akkor tud, ha figyelnek rá, és adnak a szavára.

A gyermek másik célja az, hogy a szülő figyelmét felhívja arra, hogy rosszul viselkedik. Segíti őt a hibái kijavításában. Feltéve persze, hogy a szülő figyel a gyermekére, és felismeri, hogy ő az, akinek itt tanulni valója van, és nem a gyermeke.

Minél kevésbé tudja ezt a küldetését teljesíteni, annál boldogtalanabb, és annál kevésbé van értelme az életének, és annál kisebb az esélye arra is, hogy egyszer majd felnőttként megteremtse magának a boldogságot.

Minél erősebb benned a szándék arra vonatkozóan, hogy gyermeket akarsz, és minél határozottabb céljaid vannak vele, annál kisebb az esélyed arra, hogy a gyermek téged válasszon. A gyermekek nem olyan szülőkre vágynak, akik irányítani akarják őket, dönteni helyettük, és a saját elképzeléseik szerint formálni, hanem olyanokra, akik figyelmet szentelnek nekik, hogy a segítségükkel megváltozhassanak, és megtanuljanak szeretni.

Loós Balázs

AnaLog Módszer

 

Kapcsolódó cikkek:

Az elme működéséről, az öngyógyításról és probléma megoldásról további információkat tudhatsz meg az AnaLog elme I. című könyvből, vagy az AnaLog elme I. című képzésen.

Miért van szükség az érzelmek oldására?

A tünetek (gátlások) célja, és kialakulása

Mitől függ, hogy milyen gyorsan gyógyulsz?

AnaLog Módszer konzultáció

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal:
Ha szeretnél értesülni, ha új cikket teszünk közzé, akkor...

Kapcsolodó cikkek

2024.
04. 15.

Hiszti: mire jó a gyereknek és hogyan állj hozzá te?

Az egyik legfontosabb kérdés talán ebben a témában az, hogy hogyan lehet a gyereket jól…
Elolvasom
2023.
12. 18.

Hogyan kezeljük, ha a gyermekünk hisztizik?

A játszótéren egy három év körüli kislány először csak pityergett, majd egyre jobban elkeseredett és…
Elolvasom
2023.
09. 25.

A gyermekünk tanít - vajon meghalljuk-e?

Anyaság, mint önismeret Amióta anya lettem, úgy érzem, mintha egy intenzív önismereti kurzuson lennék -…
Elolvasom
Copyright © 2011 – 2024 | AnaLog Módszer - Loós Balázs - Minden jog fenntartva