2016.
01. 12.

A meddőség lelki okai

Testi, és lelki befogadókészség

A fogantatás feltétele a befogadásra való képesség a leendő gyermekkel szemben. Orvosi értelemben ez azt jelenti, hogy a kivizsgálások során a különböző szervek egészségesek, és a biológiai folyamatok megfelelően zajlanak. Ahogyan ez a befogadásra való képesség érvényes biológiai, éppen úgy érvényes lelki, tehát érzelmi értelemben is. Utóbbi különösen akkor fontos, ha a vizsgálatok semmilyen szervi problémát nem tártak fel. E kettő nemcsak szoros kapcsolatban áll egymással, de egyre gyakrabban nyer bizonyosságot, hogy az érzelmi akadályok elhárulásával a szervezet is visszanyeri egyensúlyát. Előbbi tehát hatással van az utóbbira.
Ha a vizsgálatok azt bizonyították, hogy a meddőség nem indokolható szervi elváltozással, akkorháttérben tudattalan, lelki okok húzódnak meg. Ez azt jelenti, hogy az érzelmi befogadókészséggel van a probléma, ami azért szokott nehezebb kérdés lenni, mert az érzelmek könnyedén elfedhetők, megmagyarázhatók. Attól viszont, hogy megmagyarázzák, és elfedik őket, még változatlanul ott vannak, és változatlanul kifejtik a hatásukat is. Az érzelmek tudattalanul, és észrevétlenül tesznek zárttá a leendő gyermek befogadására.  Az érzelmi zártság másik elnevezése félelem, ami általában nem a gyermekvállalástól való közvetlen félelmet jelenti.
A gyermek megfoganásától való félelem legvalószínűbben egy korábbi gyermek elvesztésének a következtében alakul ki. Ez nagyon megrázó minden szülő számára, ezért könnyen vezethet tudattalan ellenálláshoz, de többnyire szerencsére nem erről van szó.

Tudattalan programok

A meddőség hátterében álló gyermekvállalással szembeni tudattalan ellenállás, félelem egy belső program. Ezt a programot mindenki saját magának alakítja ki tudattalanul a döntései, kommunikációja, és cselekedetei által. A meddőség valójában egy belső gátlás, jelzés, ami a figyelmét hívja fel arra, hogy rossz úton jár. Nem olyan értelemben jár rossz úton, hogy nem kellene gyermeket vállalnia, hanem olyan belső programot, viselkedésmintát alakított ki magának, amelynek a következtében képtelen megfoganni a gyermeke. Leírok két lehetséges változatot olyan program kialakítására, melynek meddőség lehet a következménye.

Akit fiúnak vártak

A meddoseg lelki okaiKialakulhat például akkor, ha valakit a szülei fiúnak vártak. Ez nem feltétlenül jár azzal, hogy nyíltan kritizálják is, és a problémát nem is ez okozza, hanem az, ha igyekszik megfelelni a vele szemben támasztott elvárásnak. Minél inkább sikerül, annál kisebb az esélye a fogantatásra. Egyrészt egyszerűen azért, mert a fiúknak nem születhet babájuk, másrészt, és legfőképpen azért, mert ez számos egyéb következményt vonhat maga után az életében, amelyek csökkentik a gyermekvállalás esélyét. Aki meg akar felelni egy elvárásnak, az az egész életét annak megfelelően alakítja. Ha fiúnak várták, és ő meg akar felelni ennek az elvárásnak, akkor könnyen válhat rendkívül agilis, határozott, okos emberré, aki ezért nagyon sikeres a hivatásában.Olyanná, aki szereti, és szívesen végzi a munkáját, és ezért nem szívesen válik meg tőle. Márpedig a gyermek születésével ezzel legalább egy időre szembe kell néznie. A félelemet, aggodalmat emiatt érzi, és nem közvetlenül a gyermekvállalással szembeni félelemként azonosítja. Ettől függetlenül a kapcsolat fennáll a két jelenség között, és ezért csökkentheti is a fogantatás valószínűségét. Ugyanez akkor is igaz lehet, ha nem szereti annyira a munkáját, sőt, talán szívesen fel is adná, de nem tudja, mert nincs mellette olyan férfi aki egyedül képes lenne eltartani a családot. Ez a helyzet is könnyen kialakulhat, hiszen egy sikeres, határozott, és agilis nő mellett nehezen rúg labdába egy ugyanilyen férfi. Két dudás nem fér meg egy csárdában.

Gyermek, vagy szülő?

Másik lehetőség a tudattalan program kialakulására, ha valakinek gyermekkorában kistestvére született, akit gyakran a gondjaira bíztak. Ez persze önmagában még nem feltétlenül gond, de akkor azzá válhat, ha rendszeresen súlyos problémák merültek fel, amikor a testvérére vigyázott, és ezért őt tették felelőssé. Gyakorlatilag kapott egy gyermeket még gyermekként, és ez számos kellemetlen tapasztalat megszerzéséhez vezetett, melyek fokozatosan kialakíthatták a belső ellenállást, és zártságot a gyermekvállalással kapcsolatban még akkor is, ha egyébként felnőtt fejjel nagy családot szeretne. Hiába szeretné, ha a tudattalan program ellenkező irányú hatást fejt ki. Önmagában egy ilyen tapasztalat sorozat is elegendő lehet a belső érzelmi gát kialakításához, de sajnos ezek még kombinálódhatnak is egymással, vagy más mintákkal.
A tudattalan minta attól tudattalan, hogy nem könnyű észrevenni, és, ha mégis észreveszik, akkor is meg lehet magyarázni. Ettől viszont még ott van, és a hatását kifejtve meddőséget okoz mindaddig, amíg fel nem dolgozzák.

Hogyan tovább?

Akár személyesen, akár szakember segítségével szeretnéd megoldani a problémádat, az ilyen minták ismerete, és felismerése nagyon fontos lehet.
Ha konkrét kérdéseid vannak, személyes tanácsokat szeretnél kérni, vagy a gyermekvállalást akadályozó tudattalan programokat szeretnéd oldani, akkor szeretettel várunk AnaLog Módszer konzultáción!
Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal:
Ha szeretnél értesülni, ha új cikket teszünk közzé, akkor...

Kapcsolodó cikkek

2023.
12. 18.

Hogyan kezeljük, ha a gyermekünk hisztizik?

A játszótéren egy három év körüli kislány először csak pityergett, majd egyre jobban elkeseredett és…
Elolvasom
2023.
12. 04.

Karácsonyi készülődés az önszeretet terében

Bár sokan sokféleképpen viszonyulunk a karácsonyhoz, abban valószínűleg egyetértünk, hogy a karácsony az év legkiemelkedőbb…
Elolvasom
2023.
09. 25.

A gyermekünk tanít - vajon meghalljuk-e?

Anyaság, mint önismeret Amióta anya lettem, úgy érzem, mintha egy intenzív önismereti kurzuson lennék -…
Elolvasom
Copyright © 2011 – 2024 | AnaLog Módszer - Loós Balázs - Minden jog fenntartva