2016.
10. 16.

Ki szerelmet vet vihart arat?

Szeretnél szerelmes lenni?

Akkor tedd ezt: készíts magadnak képet arról, hogy milyen az ideális társ akire vágysz, majd kezdd el őt keresni. Ha nem vagy maximalista, akkor idővel találni fogsz valakit, aki nagyjából olyan, mint amilyet elképzeltél magadnak. Ekkor szerelmes leszel. Minél inkább olyan, mint az elképzelésed, annál erősebb a szerelem. "Szerencsés" esetben összejöttök, és elkezditek a közös életeteket. A közös élet a számodra innentől kezdve arról fog szólni, hogy amikor úgy viselkedik amilyennek te elképzelted, akkor boldog leszel, amikor nem akkor pedig csalódsz, és boldogtalannak érzed magad. Döntened kell, hogy mihez kezdj az utóbbi helyzetben, és ez okozza a vesztedet, és a szerelem elmúlását is. Minél szerelmesebb vagy, annál kevésbé mersz, és tudsz megfelelően jelezni, hogy rosszul esik neked az, amit tesz.

Ha szólsz, és eleget tesz a kérésednek, akkor változik abban, amire kéred. Így fokozatosan feladja önmagát, és már nem lesz olyan, mint amikor megismerted, ezért elmúlik a szerelem.

Ha pedig nem szólsz, vagy ellenáll, akkor időről időre szembe kell nézned azzal ami nem tetszik benne, és ilyenkor ismételten csalódni fogsz. Egyre csak gyűlnek a sérülések, és közben nő a feszültség, mert kénytelen vagy elviselni, amit pedig nem szeretnél. Ez a figyelmedet a személyiségének arra a részére fogja irányítani, ami nem tetszik neked. Emiatt a szerelem fokozatosan gyengül, te pedig egyre jobban vágysz arra, ami jó lenne, de nincs meg benne.

Egyszer csak eljön a pillanat, amikor belép az életedbe valaki, aki pontosan olyan, mint amire vágysz, vagyis pontosan a párod ellentéte, és ekkor egyrészt fellángol a szerelem az új ember iránt, másrészt pedig felerősödik a haragod a régivel szemben. Döntened kell, hogy most mi legyen.

Itt egy írás arról, hogy miért függés a szerelem.

 

Kergethetsz tovább délibábot...

Ha az új mellett döntesz, akkor kezdődik az egész folyamat elölről, csak sokkal rövidebb lesz a lefutása. Sokkal gyorsabban múlik el a szerelem. Ez egyrészt azért van, mert már gyakorlott vagy, másrészt pedig azért, mert az eredetileg megálmodott képből az első választottad sokkal nagyobb részt teljesített, mint az utóbbi. Ha pedig a régi mellett döntesz, akkor ott a kockázata annak, hogy folytatódik minden ugyanúgy, mint ahogy eddig zajlott.

A szerelem szempontjából tulajdonképpen mindegy, hogy melyik mellett döntesz, mert a szerelem így is, úgy is el fog múlni. A kérdés nem ez, hanem az, hogy mihez kezdesz azzal a "szabadsággal", amit a szerelem elmúlása létrehoz. Amikor elmúlik a szerelem érzése, akkor már nem érzel kényszert arra, hogy mellette maradj. Eldöntheted, hogyan cselekedj. Ha ilyenkor elkezded az újabb szerelmet keresni, akkor egy végeláthatatlan lelki társ keresési folyamat veszi kezdetét, amiben szaladsz a nem létező igazi után. Időről időre újra szerelmes leszel, és időről időre elveszíted őt addig, amíg rá nem unsz az egészre.

Itt arról olvashatsz, hogy mi a függés, és hogyan alakul ki.

Vagy dönthetsz úgy is, hogy megállsz,

és figyelsz inkább a lényegre. A lényeg ugyanis nem az, amit szeretnél, de nincs, hanem az, ami van, de rossz. Azok a konfliktusok, amelyek közted, és a párod között kipattannak. Ha ezeket meg tudod oldani, akkor nyert ügyed van. A szerelmet sikeresen szeretetté alakítod, és boldog lehetsz vele. Ha nem, akkor keresel, és harcolsz tovább az idők végezetéig, vagy addig, amíg bele nem fáradsz, és fel nem adod.

A konfliktusok megoldására onnantól van lehetőséged, ahogy a szerelem elmúlik, mert onnantól már nem vagy függő, tehát nem akarsz megfelelni. Ezen a ponton a legtöbben hibáznak, mert a "nem akarok megfelelni" jelentését úgy értelmezik, hogy akkor most innentől majd az történhet végre, amit ők akarnak. Mivel igencsak ki vannak hegyezve azokra a pillanatokra, amikor a másik megbántja őket, ezért ebből könnyen háború lehet, ami felőrli a kapcsolatot.

Megoldást akkor találsz, ha harc helyett inkább feldolgozod azokat az érzelmeket, melyeket a konfliktusok a felszínre hoznak. Ha ezt teszed, akkor fokozatosan megváltozik a viselkedésed. Megtanulod elfogadni a másikat, és megtanulsz máshogy, elfogadással, és nem pedig elvárással kommunikálni (mint a kapcsolatotok első időszakában). Ha ezt teszed, akkor a szerelmedet megfojtó harag fokozatosan elmúlik, és a helyét a párod iránt érzett szeretet veszi át.

Sok sikert a feldolgozáshoz (vagy kitartást a kereséshez)!

Loós Balázs

AnaLog Terápia

 

AnaLog Terápia képzés, ahol a módszerről, önmagad változtatásáról, az érzelmek feldolgozásáról, és a gátlások oldásáról többet megtudhatsz.

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal:
Ha szeretnél értesülni, ha új cikket teszünk közzé, akkor...

Kapcsolodó cikkek

2024.
07. 08.

Mi a valódi segítség?

Társadalmunkban alapvető érték az, hogy segítünk egymásnak. Már kicsi korunkban megtanuljuk azt, hogy legyünk önzetlenek,…
Elolvasom
2024.
04. 16.

Hogyan lettem AnaLog konzultáns?

Ez a kérdés a helyi Férfi Klub egyik tagjától hangzott el. (Ahol a helyi férfiak…
Elolvasom
2024.
02. 19.

Hogyan állj ki önmagadért?

Eszter egy társasházi lakásban élt. Nagyon szeretett ott lakni, mivel a munkahelye és a városközpont…
Elolvasom
Copyright © 2011 – 2024 | AnaLog Módszer - Loós Balázs - Minden jog fenntartva