2020.
04. 08.

Remote control (Távvezérlés)

Van, amit nem old meg a távolság

Kínos találkozókat felfüggeszthetsz, elhalaszthatsz, problémás embereket kiiktathatsz az életedből. Egy időre, vagy akár véglegesen is. Mindenki a vérmérsékletének, a hitének, vagy a világnézetének megfelelően intézi az ilyen helyzeteket. Egy vírus terjedésének gátat lehet ilyen lépésekkel szabni, de sajnos a konfliktusaid még nem szűnnek meg, és az érzelmeid sem múlnak el attól, hogy nem, vagy kevesebbet találkozol másokkal. Sőt bizonyos esetekben az ilyen "megoldás" még olaj is a tűzre. Nekem talán hasznos, ha a tilalomra hivatkozva egy időre elhalasztok egy kellemetlen találkozót, vagy nem kell bemennem a munkahelyemre dolgozni. Te viszont lehet, hogy pont attól leszel ideges, hogy otthon kell maradnod, ahonnan eddig a munkába menekültél. A távolság növelésével a konfliktusokat sajnos nem lehet megoldani, és az érzelmektől sem lehet megszabadulni. Sőt. Van néhány olyan az utóbbiak között, amelyik még fokozódik is vele. A hiányérzet például tipikusan ilyen.

Ebben nem kell hinned

Az AnaLog módszer konfliktusok, problémák megoldására szolgál.

Amikor megalkottam, az egyik legfontosabb szempont, ami a szemem előtt lebegett az volt, hogy logikus, átlátható, érthető, és követhető eszközt hozzak létre, aminek nem része semmilyen misztikus elem.

Ne kelljen semmiben hinni ahhoz, hogy működjön, vagy legfeljebb csak addig, ameddig az első találkozón elmondom, hogy mi ez, és hogyan működik. Aztán, hogy legalább egyszer már kipróbáltad, ne legyen más dolgod, mint megfigyelni a hatását azzal kapcsolatban, ami az életedben, a valóságban történik. Így nem kell meggyőznöm téged semmiről. Eldöntheted magad, hogy tetszik-e, és, hogy hatékonynak látod-e?

Amit értesz, könnyebben elfogadod

Azt, hogy miért működik, van, aki gyorsabban megérti, és átlátja rögtön az első találkozón, és van, aki lassabban.

Én mindig arra törekszem, hogy a találkozók végén szakítsak időt arra, hogy érthetően elmagyarázzam, hogy miért pont azokkal a képekkel, és történetekkel dolgoztunk. Hogy mit oldottál meg bennük, és miért, és, hogy ezeknek milyen várható hatása lesz az érzelmeidre, a viselkedésedre, és az életedre.

Nemcsak érzések, hanem fizikai történések szintjén is. Ehhez az szükséges, hogy misztikától, ködös és megmagyarázhatatlan elemektől mentes legyen az AnaLog Módszer. Ilyen lett, és ennek van egy érdekes következménye, amivel eredetileg nem számoltam.

Láthatatlan vezérlés

Az AnaLog Módszer alapját azok az analógiák képezik, amelyek az életedet működtetik.

Ha most az a problémád, hogy nem mersz szólni a boltban a pénztárosnak, hogy rosszul adott vissza, akkor az azért van, mert azt hiszed, hogy….

Tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy mit hiszel, amikor ugyanott egy másik ember a másik sorban hangosan kéri ki magának, hogy pofátlanul megpróbálták átverni 20 fityinggel. Ő képes arra, hogy üvöltözzön, te pedig csendben eloldalogsz, azon gondolkodva, hogy mi teszi őt képessé erre, és hol rontottad te el.

Nem rontottad el. Igen, lehet, hogy a te sorodban egy sunyi pénztáros éppen most szerzett ravasz módon magának 20 fitying fizetés kiegészítést. De az is lehet, hogy betegen fekszik otthon az édesanyja, és az utolsó erejét összeszedve koncentrál, hogy a munkáját valahogy végezni tudja. Ez az érzéketlen kretén meg még ordibál is vele. Te így reagálsz, ő pedig máshogy, de az nem biztos, hogy te jársz rossz úton. Csak az biztos, hogy máshogy reagáltok.

Érzelmek, és analógiák

A te viselkedésedet az határozza meg, hogy mit tudsz elképzelni az adott helyzetben úgy, hogy az se neked, se másnak ne essen rosszul. A másik sorban álló kretén az utóbbi kérdéssel nem foglalkozik, ettől könnyebb neki – látszólag. Te pontosan tudod, hogy másokkal ordibálni nem jó, mert talán veled is ordibáltak már, és neked sem esett jól. Megtanultad korábban, aztán elfelejtetted. Tudod is, meg nem is. Tudattalan a minta. Egy gátlás a sok közül. Egy emlék, amire nem is emlékszel, de a viselkedésedet mégis meghatározza.

Ha szeretnél megváltozni, ha szeretnéd ezt a konfliktust valahogy máshogy intézni, nem úgy, hogy a másikat bántsd vele, de mégis úgy, hogy neked jó legyen, akkor utána kell nézni azoknak az emlékeknek és érzelmeknek, amelyek meghatározzák a gátlásos, félénk, visszahúzódó viselkedésedet.

Azokkal a belső képekkel kell foglalkoznod, amelyek miatt itt a boltban, csendben eloldalogsz, majd pedig hosszan kínzod magad azzal, hogy miért is vagy ilyen.

Nincs ebben semmi misztika. csak érteni kell hozzá az ember működését. Azt, hogy hogyan jegyzi meg, amikor valami rossz történik vele, majd kombinálja ki belőle azt, hogy hogyan viselkedjen másokat. Csakhogy az érzelem, amit egy esemény kivált, és a logika, amivel te ez alapján kitalálod, hogy hogyan viselkedj, egyáltalán nem kompatibilis egymással. Az élet nem úgy logikus, ahogyan te azt gondolod.

Logikus inkompatibilitás

A képzéseimen ezt egy olyan példán keresztül szoktam elmagyarázni, amikor látod, hogy apu kiabál az öcséddel, mert a falra rajzolt. Nem minden családban lehet a falra rajzolni. Talán nem is jó a falra rajzolni. Ezt nem tudom eldönteni. Mielőtt a falra rajzolsz, mindenképpen érdemes megkérdezni az épület tulajdonosát, hogy mit szól a rajzolós ötletedhez. Az viszont egészen biztos, hogy abból, hogy az apukád ordibál az öcséddel, mert a falra rajzolt, a legkevésbé sem következik az, hogy veled is ordibálni fog. Az öcsédben lehet, hogy ez az ordibálás azt eredményezi, hogy innentől kezdve kínosan ügyel arra, nehogy észrevegyék, ha tilosban jár, vagy egyáltalán bármit csinál. Talán így lesz belőle profi hazudozó. Te viszont látva, hogy hogyan bánt az öcséddel az édesapád, nem azt fogod (kizárólag) megtanulni, hogy ne rajzolj a falra, hanem azt is, hogy apuval érdemes vigyázni. Aputól félni kell. Azt nem tanulod meg, hogy mielőtt bármit teszel, először kérdezz, de azt igen, hogy félni kell. Félős(ebb) leszel, óvatos(abb), és zárkózott(abb). Félni kell...

Jobb félni(?)

Ez a jelenet egy lehet azok közül, ami végül azt eredményezi, hogy a pénztárnál nem szólsz. Ki tudja? Mi van akkor, ha rosszul számoltál, és a pénztárosnak van igaza? Mi van akkor, ha akkor kiabálni kezd veled itt a bolt közepén. Akarod te ezt magadnak? Aligha. Rég megtanultad, hogy érdemes vigyázni az ordibálós emberekkel, és soha nem lehetsz biztos abban, hogy esetleg ő nem olyan-e?

Változz a távolból

Megtanultad ugyan, de nem kell ilyennek maradnod. Ha meg akarsz változni, és tudni akarod, hogyan viselkedj jól ott a pénztárnál, akkor azokhoz az érzelmeidhez kötődő belső képekhez, emlékekhez kell fordulnod segítségért, amelyek közrejátszottak abban, hogy ilyenné válj.

Az AnaLog konzultáció során olyan belső képekkel dolgozunk, amelyekben emberek közötti konfliktusok zajlanak. Ezekben keressük meg, és javítjuk ki a hibákat, amelyek téged akadályoznak abban, hogy megoldd a konfliktusaidat most. Ezt pedig megtehetjük úgy is, hogy nem is találkozunk, sőt, még látnunk sem kell hozzá egymást. Bőven elegendő, ha a az AnaLog konzultáns hallja, amit mondasz, hallja a történeteket, amelyeket felidézel a konzultáció során. A te dolgod mindössze annyi, hogy az érzelemmel, amivel dolgoztok, kitalálj, vagy felidézz egy történetet. Ehhez nem feltétlenül kell találkoznunk, mert ezt akár egy telefonos beszélgetés során is megteheted. Ahhoz, hogy a célunkat elérjük, erre van szükség, és arra, hogy a konzultáns értse a dolgát. Tudja, hogy hogyan működik az AnaLog oldás technikája, hogy elvezethessen oda, ahol kioldhatod az érzelmet, és megindíthatod a változás. Ezt akár úgy is meg lehet tenni, ha te a világ egyik csücskében élsz éppen, ő pedig a másikban. A lényeg, hogy értsétek egymást, és ő értse a dolgát. A többi megy magától. Akár a távolból is.

Sok sikert az AnaLog változáshoz!

Loós Balázs

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal:
Ha szeretnél értesülni, ha új cikket teszünk közzé, akkor...

Kapcsolodó cikkek

2024.
02. 19.

Hogyan állj ki önmagadért?

Eszter egy társasházi lakásban élt. Nagyon szeretett ott lakni, mivel a munkahelye és a városközpont…
Elolvasom
2023.
12. 18.

Hogyan kezeljük, ha a gyermekünk hisztizik?

A játszótéren egy három év körüli kislány először csak pityergett, majd egyre jobban elkeseredett és…
Elolvasom
2023.
03. 20.

Őfelsége: A féltékenység

Ebben a cikkben körüljárjuk a féltékenységről kialakult téves elképzeléseket és szeretném megmutatni az olvasónak, hogyan…
Elolvasom
Copyright © 2011 – 2024 | AnaLog Módszer - Loós Balázs - Minden jog fenntartva