2015.
07. 25.

Problémáid oka az elméd

Minden problémád, konfliktusod, és betegséged oka az elméd. Azért az elméd, mert azzal hozol döntéseket, és alakítod a viselkedésedet. Ahogyan viselkedsz, olyan életed van. Ha rosszul, akkor rossz, ha jól, akkor jó. Ha rossz neked, az nem azt jelenti, hogy rossznak születtél, csak azt, hogy a korábban kialakított viselkedésmintáid elavultak. Meg kellene őket változtatnod, tehát változnod kellene. Ha húzod az időt, a problémáid súlyosbodnak, úgyhogy érdemes minél előbb megkezdened a változást.

Ez azt jelenti, hogy új viselkedésmintákat kellene kialakítanod a régiek helyett. Tehát nem mellett, hanem helyett! A régi viselkedésmintáidat fel kell számolnod, és helyettük újakat kell kialakítanod. Ha a régi viselkedésmintáidat nem számolod fel, akkor az élet (sors) a segítségedre siet. Ez sajnos kellemetlen, mert a segítség előbb egy veled konfliktust kialakító ember, majd, ha ez nem segít, akkor betegség formájában fog jelentkezni. Ha az ember nem is, a betegség már biztosan alkalmas arra, hogy a viselkedésedben, a cselekvésben korlátozzon, és változásra kényszerítsen.

A változás mindig kettős. Egyrészt az új minta elsajátítását, másrészt a régi feldolgozását, és elengedését jelenti.

Egy ember, vagy egy betegség rá tud kényszeríteni arra, hogy megtanulj valami újat, és arra is, hogy felhagyj azzal, ahogyan eddig cselekedtél. Arra azonban nem, hogy jól is érezd magad abban amire kényszerítettek. Erre csakis saját belátásod (érésed) alapján válhatsz képessé. Hiába mosolyogsz és igyekszel minden erőddel könnyednek, és fesztelennek tűnni, magadat nem csaphatod be következmények nélkül. Semmilyen magyarázat nem változtat azon az érzelmen, ami közben lassan, vagy gyorsabban, de biztosan kikezd belülről. Egy idő után képtelenné fogsz válni arra, hogy folytasd amit elkezdtél, mert annyira fog zavarni. A külső ellenállás helyét egy sokkal erősebb belső veszi át.

Ezt a belső ellenállást csak azokkal az érzelmekkel együtt lehet felszámolni, melyek okozzák. Mindaddig, amíg az érzelmek ott vannak, kénytelen vagy azt tenni, amire kényszerítenek. Megpróbálhatod logikával felülírni őket, de előbb, vagy utóbb ki fog alakulni olyan helyzet az életedben, amikor elveszíted ezt a harcot. Mindig az érzelem az erősebb. Érzelmet pedig csak viselkedésmintával együtt lehet felszámolni. Ehhez tudnod kell, hogy miért, és hogyan alakult ki, és hogyan lehet megváltoztatni.

A célodat csak akkor érheted el, ha tudod azt, hogy a viselkedésmintádat miért, és hogyan alakítod ki, és rögzíted. Az elméd az az eszköz, mellyel kialakíthatod, és fel is számolhatod a viselkedésmintáidat, vagyis változtathatod önmagadat. Az elmét tehát kétféleképpen lehet használni. Az egyik lehetőség az új viselkedésminta kialakítása, a másik pedig a régi felszámolása. Ez a két folyamat nem azonos módon zajlik.

Ha nem vagy képes arra, hogy a problémádtól megszabadulj, esetleg minden igyekezeted ellenére egyre rosszabb helyzetbe kerülsz, akkor az elmédet csak az egyik, a hagyományos módon használod. Kialakítani tudsz vele viselkedésmintákat, de felszámolni nem.

Itt elolvashatod azt, hogy hogyan alakítasz ki új viselkedésmintát.

Hogy hogyan tudod őket felszámolni, azt megtudhatod az AnaLog elme I. című könyvből, és elsajátíthatod a tanfolyamon.

Az elme felépítéséről pedig itt olvashatsz.

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal:
Ha szeretnél értesülni, ha új cikket teszünk közzé, akkor...

Kapcsolodó cikkek

2024.
02. 19.

Hogyan állj ki önmagadért?

Eszter egy társasházi lakásban élt. Nagyon szeretett ott lakni, mivel a munkahelye és a városközpont…
Elolvasom
2023.
11. 29.

Ne feleselj!

Ne vitatkozz! Változz! A logika hasznos minden helyzetben, kivéve, ha újjal, váratlannal találkozol. Ne gondolkodj, figyelj! Ne feleselj! :-)
Az egyik leghasznosabb szabály az életben talán az, hogy tanuld meg, hogy soha nem vitatkozol…
Elolvasom
2023.
01. 23.

Hogyan keletkezhetnek a konfliktusaink?

Konfliktusok bármilyen élethelyzetben, munkahelyen és a magánéletben egyaránt kialakulhatnak. Közös jellemzőjük az, hogy hirtelen történik…
Elolvasom
Copyright © 2011 – 2024 | AnaLog Módszer - Loós Balázs - Minden jog fenntartva