2014.
07. 18.

Mit tehetsz a körömrágás ellen?

Egy sikeres üzletember tárgyalásra érkezik Budapest egyik elegáns éttermébe. Vidáman, mosolygósan, magabiztos lendülettel foglal helyet az asztal mellett. Eleganciája kifogástalan. Ahogy beszélgetni kezdenek tárgyaló partnere tekintete lassan a kezeire téved és ott egy pillanatra megállapodik. Azonnal kiszúrja az agyonrágott körmöket és tépkedett körömágyakat. Ezt ösztönösen partnere is megérzi és mintha kissé elbizonytalanodna.

Rettentően kellemetlen az efféle ismertetőjel és akár a tárgyalás sikere is múlhat rajta. Az elegancia és ápoltság elengedhetetlen kelléke a sikeres üzleti tárgyalásoknak. Egy márkás öltöny, ing, vagy cipő inkább pénztárca és ízlés függő. De mit lehet tenni azzal, ha az ember ellenállhatatlan késztetést érez arra, hogy a körmét rágja? A tárgyalás alatt még valahogy csak kibírja, de sajnos ez kevés. Az árulkodó nyomok ott éktelenkednek az ujjain és lehetetlen elrejteni őket.

Ördögi körforgás. A körmét azért rágja, mert ideges. Ez meglátszik a kezein és feltűnhet másoknak is például tárgyalások alkalmával. Ez pedig a tárgyalások kudarcához vezethet, mert az emberek hajlamosak a külső alapján ítélni, úgyhogy ettől ideges lesz és a körmét fogja rágni.

A körömrágás egy viselkedésminta éppen úgy, mint mondjuk a teniszezés, csak annál sokkal kellemetlenebb. Míg a teniszezésről bárki maga dönthet, a körömrágással egyáltalán nem ez a helyzet. Sokszor lehetetlen csak úgy egyszerűen abbahagyni. Annak számára, aki rabja ennek a szokásnak ez bizonyára nem meglepő. Mint ahogy az sem, hogy mekkora feszültséget okoz, ha nem rághatja, tépkedheti a körmeit, körömágyait. A késztetés pedig éppen akkor a legnagyobb, amikor sok forog kockán és megnő a feszültség. Például egy fontos tárgyaláson. Minél feszültebb, annál erősebb a késztetés. Kényszerítheti ugyan magát arra, hogy ne rágja a körmeit, de ez leköti a figyelmét és az energiáit. A feszültség, amit akkor érez, ha nem hódolhat tudattalan szokásának annyira megnövekedhet, hogy lehetetlenné teszi a koncentrációt. Ez pedig az üzletben kudarchoz is vezethet. Ha sikerül elérnie, hogy a kritikus pillanatokban ne, csak máskor, titokban hódoljon kényszerű szokásának, akkor a kifogásolható külső vezethet ugyanígy sikertelenséghez. A tökéletes megoldás az lehet, ha valahogyan eléri, hogy egyáltalán ne rágja a körmeit. Valahogy ki kell lépnie az ördögi körből, melybe magát tudattalanul belekeverte.

A körmét azért rágja, mert ideges. Ez meglátszik a kezein és feltűnhet másoknak is például tárgyalások alkalmával. Ez pedig a tárgyalások kudarcához vezethet, mert az emberek hajlamosak a külső alapján ítélni, úgyhogy ettől ideges lesz és a körmét fogja rágni. Kudarcok mindenki életében vannak. Azok segítenek hozzá a hibák kijavításához és a végső sikerhez. Valahogy azt kell megtanulnia, hogy a kudarcokra, a feszültségre ne azzal reagáljon, hogy a körmeit rágja.

A körömrágás tulajdonképpen egy hibás döntés következtében alakult ki. Eleinte segített neki megnyugodni, ezért hasznosnak ítélte. Rágta szorgosan, hogy levezesse feszültségét. Aztán később rájött, hogy nem segít, hanem akadályoz. Az üzletben a megnyerő külsőn múlhat a siker. A rágott, tépett köröm ekkor már nem előnyt, hanem hátrányt jelent a számára. Rájön arra, hogy meg kellene szabadulni tőle, csakhogy csapdába került.

Kialakította a körömrágás szokását, viselkedésmintáját, hogy megnyugodhasson a feszült, stresszes helyzetekben. Ha nem rágja a körmeit, nem tud megnyugodni mindaddig, amíg ki nem talál helyette egy másik megoldást arra, hogy levezesse feszültségét. Új viselkedésmintát azonban csak akkor hozhat létre, ha előbb a régit felszámolja. Ahhoz pedig, hogy felszámolja rá kell jönnie arra, hogy miért és hogyan alakította ki. Csak így ébredhet rá tévedésére.

Az AnaLog Módszer célja, hogy hozzá segítse ennek a felismerésnek a megszületéséhez és így a szokás felszámolásához. Ezzel párhuzamosan pedig ahhoz is, hogy az új, előnyös viselkedésmintát kialakítsa.

2014.07.18.

Loós Balázs

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal:
Ha szeretnél értesülni, ha új cikket teszünk közzé, akkor...

Kapcsolodó cikkek

2024.
05. 12.

Mit tehetek a stresszevés ellen?

Mi a stresszevés? Az étkezés egy biológiai szükséglet, amihez gyermekkorunk óta számos jó érzés kötődhet.…
Elolvasom
2023.
12. 18.

Hogyan kezeljük, ha a gyermekünk hisztizik?

A játszótéren egy három év körüli kislány először csak pityergett, majd egyre jobban elkeseredett és…
Elolvasom
2023.
12. 04.

Karácsonyi készülődés az önszeretet terében

Bár sokan sokféleképpen viszonyulunk a karácsonyhoz, abban valószínűleg egyetértünk, hogy a karácsony az év legkiemelkedőbb…
Elolvasom
Copyright © 2011 – 2024 | AnaLog Módszer - Loós Balázs - Minden jog fenntartva