2023.
06. 12.

Ha elmúlik a szerelem

Ha elmúlik a szerelem

Amikor egy férfi és egy nő összeköti az életét, jó esetben a kapcsolatban jelen van a szerelem érzése. A világunk a másik ember körül forog, és minden eszközzel próbálunk a kedvében járni. Édes függés ez, amelyben a valódi érzéseket elhomályosítja a szerelem. Olyan dolgokat teszünk meg a másik kedvéért, amit magunktól nem tennénk. Ez a játék megy éveken keresztül, de egyszer csak megváltozik minden.

Ez az életközepi változás 38-42 év között szokott lecsapni gyanútlan áldozataira. Egyik pillanatról a másikra elmúlik a szerelem, és mintha egy hályog hullana le az érintettek szeméről, egészen másképp látják a másikat, a kapcsolatukat. Elkezdődik a sárdobálás, és elképesztően régi dolgok kerülnek elő az emlékek bugyrából. Elhallgatott sérelmek, amelyek nem lettek megbeszélve, meggyógyítva. A kapcsolat egyre rosszabb lesz, és egy ponton úgy tűnhet, hogy a jövőben a közös élet elképzelhetetlen.

Ez az egész helyzet ugyanakkor egy óriási esély arra, hogy a kapcsolatunk hajóját újabb vizekre kormányozzuk. Ez pedig a szeretet.

Mi is a szeretet?

Az a szeretet, ha el tudom fogadni a másik embert olyannak, amilyen. Tudok úgy kommunikálni és cselekedni, hogy senki ne sérüljön és el tudom fogadni azt is, ha adott esetben a másik elutasít engem.

Ahhoz, hogy erre képessé váljunk, fel kell dolgoznunk azokat a viselkedésmintákat, amelyek az életközepi változásig szolgálták az érdekeinket, az életünket, azon túl viszont már csak problémát okoznak.

Gyermekkorunkban alakultak ki, amikor a szüleink viselkedésére reagálva úgy alakítottuk a sajátunkat, hogy lehetőleg ne utasítsanak el a szüleink, gondozóink. Ezt hívjuk megfeleléskényszernek. Ezt a viselkedésmintát használtuk felnőtt korunkban is, a párkapcsolatunk első felében. Úgy viselkedtünk, hogy a másik ne utasítson el. A kedvében jártunk, miközben folyamatosan kompromisszumokat kötöttünk.

A szerelem elmúltával esélyt kapunk arra, hogy feldolgozzuk azokat a viselkedésmintákat, amelyeket eddig használtunk. Ha ezt megtesszük, akkor új módon tudunk majd kommunikálni, és a cselekedeteinket sem fogják az érzelmeink akadályozni. Fokozatosan visszatér az önbizalmunk, egyre tisztábban látjuk, hogy mi az, ami jó nekünk, és ezt meg is merjük mutatni a külvilágnak.

A társunk így esélyt kap arra, hogy ő is változzon. Így a kapcsolat egy új dimenzióba léphet, amelyet a szeretet vezérel.

Egy kicsit más a helyzet, ha valaki az életközepi változás után elvált, és egy új szerelem jelenik meg a láthatáron. Ebben az esetben, ha az egyik fél vagy mindkettő feldolgozza a konfliktusait, akkor tud úgy változni, hogy a nézeteltéréseket kommunikációs úton meg tudják oldani. Akivel pedig ez még nem lehetséges, akkor azt a kapcsolatot könnyen el lehet engedni.

Aztán megérkezik az az ember, akivel valóban jól és gördülékenyen rendezhetőek a konfliktusok, és így egy mély szeretetkapcsolat alakulhat ki, amelyet már nem a függés tart életben.

 

Győri Andrea

AnaLog Módszer

konzultáns

www.teljeseletorom.hu/analog-modszer/

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal:
Ha szeretnél értesülni, ha új cikket teszünk közzé, akkor...

Kapcsolodó cikkek

2024.
02. 19.

Hogyan állj ki önmagadért?

Eszter egy társasházi lakásban élt. Nagyon szeretett ott lakni, mivel a munkahelye és a városközpont…
Elolvasom
2023.
12. 30.

BÚÉK 2024! - útjelző a fogadalmak természetéről

Új év hajnalán, amikor a pezsgő, virsli és petárda esőben egy kis csend keletkezik, talán…
Elolvasom
2023.
10. 23.

Az önszeretet, mint életforma

Először 20 évvel ezelőtt, az asztrológiai tanulmányaim során hallottam az önszeretet fogalmáról, akkoriban ez meglehetősen…
Elolvasom
Copyright © 2011 – 2024 | AnaLog Módszer - Loós Balázs - Minden jog fenntartva