2015.
02. 04.

Álmatlanság

A mai ember szinte minden problémája a túlzott kontrollra vezethető vissza. A kontroll jó dolog, mert megóv a sérüléstől, de, ha túlzásba viszed, akkor nem hagy nyugodni. Pedig nyugalomra és pihenésre mindenkinek szüksége lenne.

A kontrollhoz logika, a logikához pedig éberség kell. Aki kontrollál, annak folyamatosan ébernek kell lennie. Ha egy pillanatra is lankad a figyelme, máris bekövetkezhet a baj. Ezzel mindaddig semmi gond, amíg célja, értelme van, de attól a pillanattól fogva, amikor a célodat elérted, már terhessé válik. Lazítani kéne, de megszoktad, megtanultad és jó mélyen bevésted a tudattalanodba, hogy a figyelmed nem lankadhat egy pillanatra sem, különben baj történik. (Az AnaLog Módszer célja a tudattalan viselkedésminták tudatosítása és feldolgozása. Az álmatlanság is egy ilyen tudattalan viselkedésminta. A kialakulását okozó emléket meg lehet találni és fel is lehet dolgozni.)

Alvás közben viszont lehetetlen figyelni, úgyhogy választanod kell. Vagy egyik, vagy másik. Ha azt tapasztalod, hogy nem tudsz választani, mert képtelen vagy arra, hogy nyugodtan álomra hajtsd a fejed, akkor kicsúszott az irányítása kezeid közül (Az AnaLog Módszer segít abban, hogy az irányítást visszaszerezd úgy, hogy közben a kontrollt megtanulod elengedni.).

Abban, hogy mély, pihentető alvásba merülj az akadályoz, hogy valamikor korábban megtanultad azt, hogy nem lazíthatsz egy pillanatra sem, mert annak rossz vége lesz. Ez tulajdonképpen tévedés, de a te számodra elég valós ahhoz, hogy ne hagyjon pihenni. Ha fel akarod számolni a problémádat, akkor a tévedésedre kell fényt deríteni (Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy van egy kialakult és rögzített viselkedésmintád, ami azt mondja, hogy mindig ébernek kell lenned és figyelned kell, hogy ne történjen baj. Ezt a viselkedésmintát kell felszámolni ahhoz, hogy végre nyugodtan tudj aludni. Ebben az a legnehezebb, hogy tudattalan, és ezért logikailag legfeljebb megmagyarázható, de nem megszüntethető. Az AnaLog Módszer célja ennek a viselkedésmintának a felszámolása.).

Az álmatlanság egy olyan tudattalan viselkedésminta, amit egy konkrét esemény vált ki és csak ez után állandósul. A lényege éppen az, hogy magad sem tudod, hogy miért, de képtelen vagy arra, hogy megfelelően ellazulj és mély álomba merülve kipihend magadat. Bekövetkezhet például akkor, amikor úgy érzed, hogy végre elértél mindent, amit  megálmodtál, és itt az ideje, hogy hátradőlj egy kicsit. Határozhatsz így, csak nem biztos, hogy képes leszel rá, ha korábban megtanultad, hogy egyetlen pillanatra sem kapcsolhatsz ki teljesen.

A viselkedésmintád egy tévedés következtében alakult ki, illetve később egy másik következtében állandósult. Ahhoz, hogy megszabadulj tőlük a tévedéseidre kell fényt deríteni és a mintákat feldolgozni.

A megoldásról röviden...

Az AnaLog Módszer vezetett oldások célja az, hogy feldolgozd azt a rég elfelejtett emléket, mely a tünet kialakulásához vezetett. Ezt követően a tünet elmúlik. A tünet lényegében egy feldolgozatlan konfliktusra hívja fel a figyelmet. Mindaddig jelen lesz, amíg a konfliktus feldolgozatlan marad. Az AnaLog Módszer célja egyrészt a kérdéses konfliktus megkeresése, másrészt annak megoldása.

Az egyik esetben a feldolgozatlan konfliktus egy gyermekkori emlék volt, melyben a kliens tanúja volt a szülei veszekedésének. A veszekedést követően az édesapja kimerülten elszunyókált a fotelben, majd az édesanyja közölte vele, hogy halkan kezdjen öltözködni, mert csomagolnak és amíg alszik, addig elhagyják az édesapját. Elköltöznek. A konfliktust az jelentette, hogy ő az édesanyja utasításának megfelelően cselekedett, miközben lelkifurdalás gyötörte, hogy így becsapják az édesapját és ő nem tesz ez ellen semmit. Az emléket évtizedekig őrizte a tudattalan változatlan formában, majd az édesapja halála aktiválta és ő innentől kezdve nem tudott nyugodtan aludni. Az AnaLog Módszer kezelés során ezt az emléket kerestük és oldottuk meg ahhoz, hogy az alvási zavara megoldódjon. A megoldáshoz tudni kell azt is, hogy hogyan lehet érzelmeket és velük emlékeket feldolgozni.

Egy ilyen emlék sokszor lehet elfeledett, de az is előfordul, hogy nem az. Hiába emlékszik rá, megoldást akkor sem talál, mert a logikájával keresi és a logika nem alkalmas a problémák megoldására, csak a legkevésbé rossz lehetőség kiválasztására. Megoldást csak a problémás viselkedésmintát irányító érzelem feldolgozásával lehet találni.

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal:
Ha szeretnél értesülni, ha új cikket teszünk közzé, akkor...

Kapcsolodó cikkek

2024.
03. 18.

Alvászavar

Ha valaki nem tud elaludni, akkor rettentően feszült és stresszes valamitől. Valamitől, amiről nem tudja,…
Elolvasom
2017.
06. 01.

Elhízás, inzulinrezisztencia, és cukorbetegség

Fizikai síkon, biológiai értelemben ​mindhárom jelenség alapja a többlet energia aktiválása, hasznosítása, és a felesleg…
Elolvasom
2017.
06. 01.

Félelem, szorongás, pánik

Félelem, aggodalom, szorongás, és pánik. Előbb-utóbb legalább egyikkel ezek közül biztosan találkozol. Nem feltétlenül kell…
Elolvasom
Copyright © 2011 – 2024 | AnaLog Módszer - Loós Balázs - Minden jog fenntartva