2016.
07. 10.

Szülő, vagy zsarnok?

Légy jó!

Ez az egyik, az első tanácsok közül, amit talán minden gyermek fejébe igyekeznek a szülei jó mélyen belevésni. Légy jó!

"Jó! Leszek. De kinek legyek jó? Magamnak, vagy nektek? Mit tegyek akkor, ha nekem más lenne jó, mint nektek?"

Mit jelent egyáltalán az, hogy jónak lenni?  A legtöbbször azt látom, hogy az a jó gyerek, aki nem okoz problémát a szüleinek. Egy szülőnek ez legalábbis kényelmes, és ezért látszólag jó is, de mi lesz a gyerekkel?

A gyermekre talán leginkább jellemző tulajdonság - jó esetben - a kíváncsiság. Kíváncsi mindenre, mert nem ismer semmit. Az egész világ egy nagy felfedezésre váró érdekes, és izgalmakkal teli csoda a számára. Pont azért viszont, mivel gyermek, a kíváncsiságát nem képes egyedül kielégíteni. Még túl kicsi, még túl keveset tud, és még önmagáról sem képes gondoskodni. Segítségre van szüksége. Nemcsak ahhoz, hogy legyen mit enni, és legyen hol aludni, hanem ahhoz is, hogy megismerjen mindent, ami az érdeklődését felkelti. Ez a kulcs, ami a boldogsághoz vezető ajtót nyitja. Felnőttként boldog csak akkor lehet, ha a kíváncsiságát, és a vágyait kielégíti. Anélkül biztosan nem.

Gyermekként is ez teszi boldoggá, de ekkor még kiszolgáltatott. Kell hozzá a szülő, aki vigyáz rá, aki megmutatja neki, aki odafigyel, és segít. Csakhogy ez nagyon macerás, mert a felnőttnek dolga van. Nem ér rá mindig a gyerekre figyelni, hogy éppen mit szeretne, hova menne, mihez lenne kedve? Egyszer neki is elfogyhat a türelme, és akkor könnyen előfordulhat, hogy rápirít a gyermekére, hogy most már elég legyen! Nem lehet mindig az, amit te akarsz!?

Tényleg nem. Nem lehet mindig az, amit a gyerek akar.

De az sem, amit a szülő!

A szülő-gyerek kapcsolat érdekes, tanulságos, és kétségtelenül esetenként nagyon nehéz játék. Szülőként sokszor csak utólag veszed észre, hogy túl messzire mentél. Akkor, amikor lelkifurdalásod lesz, vagy elszégyelled magad. De akkor már késő.

Késő? Nem biztos! Egy hiba mindig csak az első alkalommal hiba. Másodszor viszont már választás. Ha hibázol, azt onnan tudhatod, hogy rosszul érzed tőle magadat. Ha nem tetszik, változz meg! A változás minden kapcsolat alapja, a szülő-gyerek közötti kapcsolaté is.

Különleges kapcsolat

A szülő-gyermek kapcsolat jelentősen eltér minden más emberi kapcsolattól. Egyebek mellett abban is, hogy konfliktus esetén ez még látszólag sem egyenrangú felek küzdelme. Az egyik jóval erősebb, és sokáig okosabb is  a másiknál. Ezért könnyen érvényesítheti az akaratát. A másiknak pedig nem sok eszköz van a kezében legfeljebb az egyre erősödő hiszti, amit vagy szabadjára enged, vagy elfojt. Szabadjára csak addig engedi, amíg értelme van, és csak addig van értelme, amíg ő úgy ítéli meg. Amíg úgy érzi, hogy teljesítheti a küldetését, amiért ebbe a családba érkezett. Éppen ebbe, és nem másikba.

A gyermek küldetése az, hogy segítsen a szüleinek változni. Kell nekik a segítség, mert nélküle nem voltak rá képesek. Viszont a gyermek segítségével is csak akkor tudnak ezen az úton végig menni, ha tisztában vannak azzal, és elfogadják, hogy ők azok, akiknek változni kell, és nem a gyermek.

Egy gyermek egyébként sem tud változni. Azért nem, mert a változáshoz logika, és tapasztalat is kellene, de ilyenek neki még nincsenek. Alkalmazkodni tud legfeljebb, ha kényszerítik, és nincs más választása, de az alkalmazkodás nem változás. Kénytelen azt tenni, amit mondanak, de képtelen felismerni azt, hogy ennek mi értelme van a számára. Még akkor is, ha a szülő netán elmagyarázná. A felismerés alapja nem a magyarázat, hanem tapasztalás, és belső megfigyelés eredménye. Ha a gyermek végül elhallgat, az baj. Azt jelzi, hogy feladta, és már nem akarja a küldetését teljesíteni. Ezzel egyszerre két ember bukik el. Ő, és a szülő is.

Ha szülőként szeretnéd kihasználni a lehetőséget, ami a gyermeked érkezésével megadatott, akkor meg kell tanulnod azt, hogy hogyan legyél szülő, és ne zsarnok. Meg kell tanulnod azt, hogy szülőként mi a te feladatod, hogyan érdemes viselkedned a gyermekeddel, és mi az ő feladata, és azt hogyan tudja megvalósítani. Csak akkor képes erre, ha hagyod, mert ő a gyengébb.

Ha ezt megtanulod, akkor annak nemcsak az lesz a következménye, hogy a gyermeked nem fog hisztizni, hanem az is, hogy visszatalálsz az utadra, és boldog leszel. Sőt, nemcsak te, hanem ő is. Erre is csak együtt vagytok képesek. Nem tőled függ ugyan a boldogsága, de jelentősen megkönnyítheted, vagy megnehezítheted a dolgát.

Te döntesz, hogy melyiket választod.

Loós Balázs

AnaLog Terápia

 

AnaLog Terápia képzés, ahol a módszerről, önmagad változtatásáról, az érzelmek feldolgozásáról, és a gátlások oldásáról többet megtudhatsz.

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal:
Ha szeretnél értesülni, ha új cikket teszünk közzé, akkor...

Kapcsolodó cikkek

2024.
07. 08.

Mi a valódi segítség?

Társadalmunkban alapvető érték az, hogy segítünk egymásnak. Már kicsi korunkban megtanuljuk azt, hogy legyünk önzetlenek,…
Elolvasom
2024.
04. 15.

Hiszti: mire jó a gyereknek és hogyan állj hozzá te?

Az egyik legfontosabb kérdés talán ebben a témában az, hogy hogyan lehet a gyereket jól…
Elolvasom
2023.
12. 18.

Hogyan kezeljük, ha a gyermekünk hisztizik?

A játszótéren egy három év körüli kislány először csak pityergett, majd egyre jobban elkeseredett és…
Elolvasom
Copyright © 2011 – 2024 | AnaLog Módszer - Loós Balázs - Minden jog fenntartva