2024.
01. 08.

Új év, új életmód - Egyél kevesebbet! Vagy mégsem?

Hosszú éveken át azok közé tartoztam, akik minden év január 1-jén fogadalmat tettek, hogy idén másképp lesz, mint tavaly volt. A legfontosabb célom az volt, hogy elérjem a számomra ideális súlyt és figyelmet fordítsak önmagamra, és az egészségemre. Mondanom sem kell, ezek a fogadalmak valahogy sosem sikerültek, vagy félresiklottak. 

Olyan családból származom, ahol a szüleim és a nagyszüleim is túlsúlyosak voltak. Mondhatnám azt, hogy ez a túlsúly a családi genetika következménye volt, de ma már inkább azt gondolom, hogy a családi tudattalan minták és életmód eredménye lett. Egyszer édesapám orvoshoz fordult az egészségügyi problémái miatt, és az orvos azt tanácsolta, hogy fogyjon le. Édesapám megkérdezte, hogy ezt hogyan tegye. A válasz az volt: egyen kevesebbetNos, ezt a tanácsot én alaposan megfogadtam. 16 évesen fogyókúráztam először, mert a kortársaimhoz és az aktuális szépségideálhoz képest kicsit teltebb testalkatom volt. Az életemet végig kísérték az újabb és újabb fogyókúrás módszerek, amelyek csak ideig-óráig hoztak eredményt. Lefogytam egy picit, és amikor lazítottam a gyeplőn, a leadott súlynál jóval több jött vissza rám.

Az életemet az örökös diétázás jellemezte. Minden gondolatom akörül forgott, hogy mit ehetek, és mit nem, de az elvárt eredmény csak nem érkezett meg. A jojó effektus hatására egyre nehezebb volt lefogynom és a súlyom csak egyre gyarapodott….

Miben segített az AnaLog Módszer?

Miután megismertem az AnaLog Módszert, elindultam a tudatosodás útján. Elkezdtem figyelni, hogy mikor történik valami, ami akadályoz abban, hogy a számomra megfelelő életmódot folytassam. Megfigyeltem, hogy milyen élethelyzetekben eszem, amikor nem is vagyok éhes:

 • Valakivel konfliktusom volt, amit nem tudtam megoldani és emiatt stresszessé váltam.
 • Úgy éreztem, hogy valakivel, vagy valamivel szemben meg kell védenem magam.
 • Egész napos kimerítő munka után hazatértem és alig vártam, hogy valamivel jutalmazzam magam.
 • Unatkoztam, nem találtam olyan elfoglaltságot, ami lekötne.
 • Családi események, amikor mindig rengeteg csábító finomság volt az asztalon
 • Hiányzott valamilyen kellemes íz
 • Munkahelyi, vagy magánéleti probléma, amit nem tudtam megoldani és feszültté váltam

Ezekben a helyzetekben közös jellemző az, hogy valamilyen érzelem kibillent a belső jó érzésből.

Megfigyeltem azt is, hogy milyen tudattalan minták akadályoznak az életmódváltásomban:

 • Mindent meg kell enni, ami a tányéron van - nem annyit, amennyi jól esik
 • A családdal együtt kell étkezni - akkor is, ha nem vagyok éhes
 • Gyorsan kell az ételt elfogyasztani - pedig lassan sokkal finomabb lenne
 • Akkor kell ebédelni, vacsorázni, amikor itt van az ideje - nem akkor, amikor éhes vagyok
 • Csokit, kenyeret enni nem szabad - pedig néha jól esne

A túlevést minden esetben érzelmi traumák vagy tudattalan családi minták váltják ki.  Ezek mind a múltban rögzültek, mélyen bevésődtek, csak a következményt vesszük észre, ami a felesleges kilók számában mutatkozik. Minden plusz kiló egy, a szívünkben hordozott fájdalom. Ahhoz, hogy a testünkben lévő felesleges kilóktól megszabaduljunk, érdemes megkeresni, hogy milyen lelki fájdalom van e mögött. Ahogy tudatosítottam magamban, hogy melyek azok a helyzetek, amelyek evésre kényszerítettek, úgy kezdtem meg az engem zavaró helyzetek, érzelmek feldolgozásátLépésről lépésre haladtam, míg eljutottam addig a pontig, hogy képessé váltam a testem jelzéseire figyelni.   Figyeltem, hogy a testem milyen ételt kíván és azt ettem, ami jól esettMár ez önmagában hatalmas eredmény volt számomra, de hiába éreztem jól magam, ha a testsúlyom nem változott. Utolsó lépésként elfogadtam azt, hogy az én testem ilyen, teltebb testalkatú vagyok, ’nekem ezt dobta a gép’.

Ma is kitartok önmagam mellett!

Ekkor megtörtént a csoda!  ’Véletlenül’ találkoztam egy életmódváltó módszerrel, aminek adtam még egy esélyt. Úgy vágtam bele a programba, hogy semmi elvárásom nem volt vele szemben.  A program nagyon kevés megszorítást tartalmazott és számomra könnyedén tartható volt. Finomakat és nagy mennyiségeket ettem és a súlyom mégis csökkent! Rájöttem, hogy eddig túl keveset ettem és sanyargattam önmagamNem korlátozni kell a fogyasztásomat, hanem figyelni a testem jelzéseire, táplálni és együttműködni vele. Egy boldog, kiegyensúlyozott ember a szervezete számára megfelelő mennyiségű és minőségű ételt fogyaszt.

A túlsúly egy jelzés, hogy valami olyat teszek, ami nem jó önmagam számára. Nem fogyókúrázni kell, hanem visszatalálni arra az útra, ami a legjobb számunkra és kitartani önmagunk mellett

Ma már nem újévi fogadalmat teszek, hanem minden nap megfogadom, hogy: Ma is kitartok önmagam mellett! 

Ha szeretnéd, hogy az önmagadhoz vezető úton kisérjelek, szeretettel várlak!

 

Tamás Éva

AnaLog Módszer konzultáns

www.stressz-kezeles.hu

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal:
Ha szeretnél értesülni, ha új cikket teszünk közzé, akkor...
Copyright © 2011 – 2024 | AnaLog Módszer - Loós Balázs - Minden jog fenntartva