2016.
03. 08.

Stressz: a segítő jel

Stressz: minden rossz okozója

A stressz talán az egyik legtöbbet emlegetett ok, amit a különféle betegségek, és tünetek kiváltójaként tartanak számon manapság. Különösen a tartós stresszt mondják veszélyesnek, mivel gyengíti az immunrendszert, és vele a szervezet ellenálló-képességét. Kétség nem férhet hozzá, hogy ahol probléma van, ott stressz is van, de ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a stressz okozza a problémát. Engem ez a helyzet inkább arra emlékeztet, amikor egy osztályban van egy rossz gyerek, akire minden csínytevést hajlamosak ráfogni pusztán azért, mert ő mindig ott van, ahol balhé történik. Attól, hogy ott van, még nem biztos, hogy ő  is okozta.

Itt egy rövid cikk az önbizalomhiányról.

 

A stressz univerzális figyelmeztető jelzés

A stressz egyfajta univerzális belső jelzés, ami a figyelmet igyekszik felhívni, és ráirányítani arra, hogy valami nincs rendben. Valamivel foglalkoznod kellene, különben baj lesz. Ha egy problémával nem foglalkozol, akkor abból tényleg baj lesz, de nem a stressz miatt, hanem azért, mert valamit, ami rossz neked változatlanul hagysz, és ezért folyamatosan rosszat tesz neked. A bajt nem a stressz okozza, hanem az, amire a stressz a  figyelmedet felhívja.

Ha a problémád okának a stressz tekinted, az olyan, mintha az autó meghibásodásáért az alacsony olajszintet jelző lámpát tennéd felelőssé. Annak a lámpának nincs más feladata, mint hogy egy megoldatlan problémára felhívja a vezető figyelmét. Tovább mehetsz, ha akarsz, még egy darabig, de egy idő után be fog sülni a motor, és az autód tönkremegy. Nem azért megy tönkre, mert a lámpa jelzett, hanem azért, ami miatt jelzett. Jóval nehezebb lesz megjavítani, mint ha időben szervizbe vitted volna, hogy megkeressék az okát az olajszint csökkenésének.

A stressz életben betöltött szerepe pontosan ugyanez. Akkor jelenik meg, amikor valami nincs rendben az életedben. A probléma soha nem az, hogy hibázol, hanem az, hogy a hibádat újra elköveted. Először csak apró tévedés, másodszor azonban már döntés. A feszültség már az első alkalommal megjelenik, és mindannyiszor visszatér, ahányszor a hibás döntést megismétled. Pont azért van ott, hogy jelezzen, hogy figyelj, és változz meg! Ráadásul minden alkalommal egy kicsit erősebbé is válik. Minél többször követed el ugyanazt a hibát, annál feszültebb leszel tőle. Egy idő után akár szorongássá, pánikká is alakulhat. A stressz tulajdonképpen egy mennyiségi jelzés, ami felhívja a figyelmedet arra, hogy mekkora probléma van az életed egy bizonyos pontján. Ha kicsi, akkor csak kicsit vagy feszült. Ha nagy, akkor nagyon. Abba segít, hogy észrevedd, hogy foglalkoznod kell azzal, amire felhívja a figyelmedet, különben baj lesz.

Itt pedig találsz egy írást a szorongásról, és a pánikról.

 

Ha megölöd a hírhozót, az nem oldja meg a problémádat

Nem mondom, hogy haszontalan dolog a stressz szintjét csökkenteni, de önmagában ez még nem gyógyír a problémádra. Ha másban nem is, azért abban mindenképpen van jelentősége, hogy sokkal nehezebb megfelelően koncentrálni akkor, amikor az ember nagyon feszült. Ilyenkor a gondolataid megállíthatatlanul az adott probléma körül forognak, és így nem tudsz a lényegre összpontosítani. Arra, hogy hogyan változz meg, hogyan viselkedj másképp.

A stresszoldás tehát önmagában nagyon hasznos lehet, de nem érdemes annyival beérned, hogy elviselhető szintre csökkented a feszültséget, vagy netán teljesen megszünteted. Ez nagyjából olyan, mint ha az olajszint jelző lámpa felvillanásakor megállnál, egy fogóval elvágnád a lámpához tartozó vezetéket, majd – immáron zavartalanul - folytatnád az utadat. A cél nem a jelzőberendezés kikapcsolása, hanem a probléma megoldása. A problémát pedig az jelenti, hogy előbb vagy utóbb ismét szembe kell nézned egy helyzettel, amire már korábban sem volt megfelelő reakciód. Neked ezt a problémát kell megoldanod. Ha ezt megteszed, akkor a stressz automatikusan oldódik, és elmúlik a feszültséged.

A stressz ugyan csak egy mennyiségi jelzés, ami segít észrevenni, hogy baj van, és a figyelmedet a problémára irányítja, de van mellette egy másik jelzés is, ami viszont a probléma jellegéről ad tájékoztatást. Ahhoz, hogy megtudd, hogy milyen jellegű problémával állsz szemben, erre a másik belső jelzésre kell támaszkodnod, és az általa biztosított információkat kell megfelelően felhasználnod, hogy a problémádat megoldd. Ez a másik belső jelzés az érzelem, a minőségi jel.

A probléma akkor oldódik meg, ha az érzelmet feldolgozod, és megváltozol. Ez az, amire a stressz, és a hozzá kapcsolódó érzelem a figyelmedet felhívja, és kényszerít is.

 

Ha a stresszt szeretnéd oldani, akkor itt találsz hanganyagot hozzá, ha pedig a problémát szeretnéd orvosolni, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot. Ha pedig arra akarsz képessé válni, hogy akár külső segítség nélkül is bármikor egymagad oldd meg őket, akkor csatlakozz a képzésünkhöz.

 

 

Loós Balázs

Metoda AnaLog

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal:
Ha szeretnél értesülni, ha új cikket teszünk közzé, akkor...

Kapcsolodó cikkek

2024.
05. 12.

Mit tehetek a stresszevés ellen?

Mi a stresszevés? Az étkezés egy biológiai szükséglet, amihez gyermekkorunk óta számos jó érzés kötődhet.…
Elolvasom
2023.
12. 18.

Hogyan kezeljük, ha a gyermekünk hisztizik?

A játszótéren egy három év körüli kislány először csak pityergett, majd egyre jobban elkeseredett és…
Elolvasom
2023.
12. 04.

Karácsonyi készülődés az önszeretet terében

Bár sokan sokféleképpen viszonyulunk a karácsonyhoz, abban valószínűleg egyetértünk, hogy a karácsony az év legkiemelkedőbb…
Elolvasom
Copyright © 2011 – 2024 | AnaLog Módszer - Loós Balázs - Minden jog fenntartva