2023.
07. 10.

Mit üzennek az álmaink?

Mindannyian álmodunk

Amikor felébredünk, szeretnénk tudni, hogy van-e jelentése, értelme az álomnak.
Régóta foglalkoztatja az embereket az álomfejtés. Álomfejtő szótárakat, álmoskönyveket hoztak létre, melyek tartalma a népi hagyományokra, a keleti álmoskönyvekre, esetleg a pszichológia mélylélektani kutatásaira támaszkodnak. Egy ilyen álmoskönyv azonban sohasem lehet teljes és személyes.

Hogyan fejthetjük meg az álmaink mélyebb üzenetét?

Az álmok a tudattalanból hordoznak üzenetet szimbólumok által, olyan módon, hogy valamilyen történet szereplői vagyunk. Lehetünk egyedül, például a zuhanás is ilyen, de lehetnek a szeretteink, barátaink is az álom szereplői. Egyvalami közös minden álomban: az, hogy az álomban érzelmeket élünk át.
Csalódásaink, vágyaink, félelmeink szimbolikusan megjelennek az álomban. Az álom tükrözi a kapcsolataink lelki, érzelmi problémáit. Az álom egy lehetőség arra, hogy többet megtudjunk önmagunkról, utat mutathat a fejlődésünkhöz.

Álmok az AnaLog Módszerben

Niki azzal keresett meg, hogy vizsgáljuk meg az álmát AnaLog Módszerrel.
Azt álmodta, hogy készül haza a szüleit meglátogatni, de nem szól nekik, hogy érkezik, mert tudja, hogy nem örülnek neki. Amikor hazaért, valóban nem örültek a szülei, azt érezte, hogy útban van, láb alatt van. Elmondta, hogy nagyon furcsállja ezt az álmot, mert tudja, hogy amikor hazamegy, a szülei mindig örömmel várják.
A konzultáció során megkezdtük az érzelmek feldolgozását belső képein keresztül. A legutolsó jelenetben Niki 3 éves kislány volt és az édesanyjával elindultak valahová sétálni. Nagyon sokat gyalogoltak és Niki elfáradt. Szólt az édesanyjának, hogy pihenni szeretne. Az édesanyja idegesen a fenekére csapott és azt mondta, hogy tovább kell menniük. Niki feldolgozta a jelenetet, de a konzultáció végén csodálkozva megjegyezte, hogy vele soha ilyen dolog nem történt, nem is érti, hogy a tudata hogy hozhatott ilyen képet.

Pár nap múlva megoldódott a rejtély. Niki telefonált és elmondta, hogy rájött arra, hogy mit is találtunk meg tulajdonképpen. Elmesélte, hogy a második világháború alatt nagymamája és az anyukája Budapesten lakott. A nagypapa katona volt, a fronton harcolt. Amikor elkezdődött Budapest ostroma, a nagymama és az akkor 3 éves anyukája gyalog menekültek a harcok elől. Természetes, hogy akkor nem lehetett megállni, pihenni és a nagymama sem volt képes kézben cipelni a kislányt. Az akkor 3 éves kislány nem értette, hogy mi történik, csak az elutasítást és az agressziót élte át. Megtanulta, hogy ha szól valamiért, ami neki nem jó, akkor elutasításra számíthat.
A menekülés története időközben elfelejtődött, de az érzelmi lenyomat megmaradt az édesanyában. Ez a tudattalan minta tovább öröklődött a gyermeke számára is.
Az álom AnaLog Módszerrel való feldolgozása segített megtalálni egy olyan viselkedési mintát, amiről a kliensemnek tudomása sem volt, de az életét tudattalanul befolyásolta. Kioldódott az a gátlás, ami abban akadályozta, hogy szóljon, ha valami nem jó a számára.

Generációk sora szenvedett el valamilyen sérülést, ami a viselkedésükön nyomot hagyott fájdalom, rettegés, aggódás formájában. Az elmúlt években végzett tudományos kutatások alátámasztják, hogy a traumás sérülések örökölhetőek. Lehet, hogy aki a traumát elszenvedte már nem is él közöttünk, de a sérülés emlékei, érzelmi lenyomatai tovább adódhatnak a leszármazottaknak is.
Mindannyiunk érdeke, hogy ezt a tovagyűrűző fájdalom hullámot megszakítsuk és szeretetté, elfogadássá alakítsuk át. Ma már lehetőségünk van arra, hogy örökölt családi mintákat feltárjuk és feldolgozzuk. Képesek vagyunk arra, hogy a korábbi sérüléseket jelen életünkben szeretettel és bölcsességgel helyrehozzuk és egy szabadabb boldogabb életet teremtsünk magunknak és utódainknak egyaránt.

 

Tamás Éva
AnaLog Módszer konzultáns
www.stressz-kezeles.hu

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal:
Ha szeretnél értesülni, ha új cikket teszünk közzé, akkor...

Kapcsolodó cikkek

2019.
04. 18.

Kérem a kontrollt!

Nálunk nem elveszíted, hanem oly hosszú idő után végre visszanyered az irányítást az életed felett.…
Elolvasom
2017.
11. 08.

Transzállapot

Transzállapot
Az elméd kikapcsolt következetességű állapota a transzállapot, vagy módosult tudatállapot. Transzállapotban, módosult tudatállapotban működik az…
Elolvasom
2016.
08. 30.

Ha így folytatod, nem lesz belőled semmi!

Tudattalan félelmeid vannak neked, vannak nekem, és vannak mindenkinek. Ha akarjuk, ha nem, kapjuk. Eddig…
Elolvasom
Copyright © 2011 – 2024 | AnaLog Módszer - Loós Balázs - Minden jog fenntartva