2016.
09. 14.

Miért nem állsz már ki magadért?

 

Ha azok közé tartozol, akik bizonyos helyzetekben nem, vagy nehezebben állnak ki magukért, akkor talán a következő történet a segítségedre lesz annak megértésében, hogyan tanulhattad meg ezt a viselkedésformát.

 

A magyarázat még nem megoldás

A legfontosabb, hogy ne bűnbakot keress, mert hiába találod meg, azzal nem mész semmire. Lehet más a hibás, de attól te még nem válsz képessé arra, hogy azokban a bizonyos helyzetekben kiállj magadért. Erről nem az értelem, hanem az érzelem segítségével döntesz a tudattalan emlékeid alapján. Ha gyengébbnek érzed magad, akkor az vagy. Sőt, sajnos az sem oldja meg a problémádat önmagában, ha megérted, hogy miért lettél ilyen. A következő történet ebben ugyan a segítségedre lehet, de megoldással még nem szolgál. Azt máshogy kell megtalálnod.

 

A hibás program, és a probléma keletkezése

Egy kislány nemrég kezdett oviba járni. Kicsit nehezebben oldódó fajta. Olyan, akinek több időre, és talán némi támogatásra van szüksége ahhoz, hogy beszédbe elegyedjen a többiekkel, és elvegyüljön közöttük. Most éppen rajzolgatással foglalja le magát. Annyira belemerül, hogy csak az utolsó pillanatban veszi észre, ahogy az óvónéni leül vele szemben, majd meglepetten tapasztalja, hogy elveszi tőle a rajzát, és egy jókora fekete pontot kanyarít rá. „Nem helyes, hogy itt rajzolsz, menj, és babázz a többiekkel! Nem lehetsz ilyen antiszociális!” Ugyan nagyon rosszul esik mindez neki, de nem tehet egyebet, megy, és próbál elvegyülni. Elég kevés sikerrel. Végül megérkezik a mamája, aki szóba elegyedik az óvónénivel, majd rosszallóan, szemöldökét ráncolva tekintget feléje jelezvén, hogy neki sem tetszik az, ahogyan a csemetéje viselkedett.

 

A történet folytatása az a probléma, amivel a mára már fiatal nővé érett egykori kislány megkeresett: az új munkahelyén elavult számítógépet kapott. Szólt a főnökének, hogy le kellene cserélni, mert így nem tud dolgozni. A főnök utasításba is adta, hogy cseréljék le a gépét, de a kolléga, akinek ez a dolga lenne nemcsak, hogy nem intézte el a cserét, de a kollégák előtt még meg is alázta. Ő megpróbált ugyan válaszolni, de kevés sikerrel. A célját sem érte el, és ettől kezdve még rosszul is érezte magát a munkahelyén.

 

Az, hogy mikor tudsz kiállni magadért, és mikor nem, gyermekkorodban dől el. A szüleid mutatják meg neked, hogy mikor hogyan kell megtenni.

 

Így is lehetett volna

Ebben az esetben akkor, amikor a kislányt oviban megbüntették úgy lehetett volna megtanítani rá, hogy az a szülő, aki érte megy az ő véleményére is kíváncsi legyen, és ne pusztán az óvónéni által előadott verzió alapján ítélkezzen. Ha kíváncsi lett volna, és odafigyel rá, akkor tudta volna, hogy a kislányának támogatásra, és nem büntetésre van szüksége a beilleszkedéshez, és ezt ott helyben tisztázhatta volna is az óvónénivel. Így kiáll a kislánya mellett, és ezzel megmutathatja neki azt is, hogy hogyan kell ezt tenni.

 

Ha akkor oviban így zajlik a jelenet, akkor felcseperedve fiatal felnőttként könnyedén helyt tudott volna állni ebben a munkahelyi konfliktusban. Így sajnos nem tudott, mert a kishitűsége nem engedte. Egy belső program vezérelte, ami ebben a szituációban aktiválódott, tudattalanul bekapcsolva gyermekkori emlékeket, és gátolva  a megfelelő viselkedésben. Ennek köszönhetően maradt alul a konfliktusban.

 

A gyermekkori emlékek feldolgozásával a program átírható, aminek az egyik következménye az, hogy hasonló helyzetben jól fog reagálni a jövőben. A másik következménye pedig az lesz, hogy ha egy napon majd az ő gyermeke fog fekete pontot kapni, mert nem „megfelelően” viselkedett, akkor ő tudni fogja, hogy mit tegyen, hogy a gyermeke ne sérüljön pusztán azért, mert nem képes megfelelni az aktuális elvárásoknak.

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal:
Ha szeretnél értesülni, ha új cikket teszünk közzé, akkor...

Kapcsolodó cikkek

2024.
04. 15.

Hiszti: mire jó a gyereknek és hogyan állj hozzá te?

Az egyik legfontosabb kérdés talán ebben a témában az, hogy hogyan lehet a gyereket jól…
Elolvasom
2023.
12. 18.

Hogyan kezeljük, ha a gyermekünk hisztizik?

A játszótéren egy három év körüli kislány először csak pityergett, majd egyre jobban elkeseredett és…
Elolvasom
2023.
09. 25.

A gyermekünk tanít - vajon meghalljuk-e?

Anyaság, mint önismeret Amióta anya lettem, úgy érzem, mintha egy intenzív önismereti kurzuson lennék -…
Elolvasom
Copyright © 2011 – 2024 | AnaLog Módszer - Loós Balázs - Minden jog fenntartva