2023.
09. 04.

Mi van a konfliktusaink mélyén?

Mi van a konfliktusaink mélyén?

„Úgy összevesztem a férjemmel, két napja nem beszélünk egymással.” – mondja a barátnőm feldúltan. „De mi történt? – kérdezem. „Már nem is emlékszem, hogy kezdődött, valami röhejes dologgal indult.” – válaszolja. Ez most egy képzeletbeli beszélgetés, biztos vagyok benne, hogy ismerős neked a helyzet, ha van, vagy volt valaha párkapcsolatod. Nekem mindenesetre ismerős, és sokáig foglalkoztatott a kérdés, intelligens emberként hogyan lehetséges, hogy nevetségesen pitiáner dolgokon vagyunk képesek összeveszni. Mondjuk azon, hogy „hogyan kell helyesen felhelyezni a WC papírt?”. A választ egy házaspár folyamata során leltem meg, akikkel AnaLog Módszerrel dolgoztam, nevezzük őket Mónikának és Sándornak. Amikor AnaLog Módszerrel dolgozom párokkal – legyen szó házaspárról vagy szülő, gyerek kapcsolatról – rendszerint van egy beszélgetős találkozásunk, ahol hármasban beszélünk az aktuális problémákról, majd egy külön alkalommal oldunk az egyik, majd a másik féllel. Szeretem ily módon a coaching eszközeimet kombinálni az AnaLog Módszerrel. A közös hármas beszélgetés remek alkalom arra, hogy megértsük, a konfliktusban kinek milyen érzelmi gátja játszott szerepet, majd ezek után a külön oldások során az AnaLog Módszer segítségével ki is tudjuk oldani ezeket az érzelmi gátakat.

Ugye, hogy nekem van igazam?

Amikor Mónika és Sándor megérkezett hozzám a közös beszélgetésre, mindketten igen feldúltak voltak. Kérdésemre elmesélték, hogy a kocsiban éppen jól összevesztek valami röhejes apróságon (legyen ez most mondjuk a WC papír esete). Egy ideig csendben figyeltem őket, ahogy mindketten hajtogatták a saját igazukat, várva, hogy én majd végre eldöntöm, kinek van igaza. Aztán Mónika egy kifakadásánál elkezdtem őt kérdezgetni, hogy megtudjam, mi a baja valójában, mi zavarja. Biztos voltam abban, hogy egy rosszul felhelyezett WC papír senkinek nem csal könnyeket a szemébe. Csupán néhány mélyebbre vivő kérdésre volt szükség, hogy Mónika kimondja, azt érzi, ő Sándornak egyáltalán nem fontos. Ekkor megkértem Mónikát, hogy mondja ezt Sándornak, felé fordulva, a szemébe nézve. Amikor ez megtörtént, Sándor, aki addig igen intenzív hangerővel védte az igazát, elhallgatott, majd könnybe lábadt szemmel megölelte Mónikát. Néhány kérdésem után Sándor is képes volt megfogalmazni, őt valójában az zavarja, számonkérőnek érzi Mónika kommunikációját, amitől bűntudata lesz, ezért reagál indulatosan, amikor a WC papír kérdés szóba kerül. Az „azt érzem, nem vagyok fontos, nem számítok” és a bűntudat olyan a gyermekkorban rögzült érzelmi gátak, amelyeket az AnaLog módszerrel tökéletesen ki tudunk oldani, ami hatalmas gyógyulást hoz Mónika és Sándor házasságában.

Tanulság?

Mi lehet ebből számodra a tanulság? Egyrészt érdemes felhagynod a „kinek van igaza?” játékkal. Ugyanis minden helyzetben megvan mindenkinek a maga igaza, ezért a küzdésed nem fog jó helyre vezetni. Persze meg tudod győzni a másikat, hogy neked, vagy magadat, hogy neki, tapasztalatom szerint ezzel csak elnapolod a problémát. Ha problémád van, akkor az azért van, hogy egy téves működésmódodra felhívja a figyelmedet. Ha a problémával nem foglalkozol, akkor abból konfliktus lesz. Ha a konfliktussal sem foglalkozol érdemben (és a kinek van igaza játék nem érdembeni foglalkozás), akkor a konfliktus idővel krízissé válik. Ha minden konfliktusodnál abból indulsz ki, hogy a másik félnek is megvan a maga igaza, és a sajátod bizonygatása helyett megkérdezed magadtól és tőle, hogy „mi zavar valójában”, akkor a felszínen zajló küzdelem helyett a konfliktus mélyére fogsz ásni, és meg fogod tudni érteni a másikat, és magadat. Ez a mélyebb beszélgetés pedig segítségedre lesz abban, hogy megértsd, milyen téves minta gátol az életed vagy a kapcsolatod kibontakoztatásában, a feltárt téves mintát pedig az AnaLog Módszer segítségével képes leszel kijavítani.
Ahogy Mónikáék esete mutatja, amikor elkezdesz a saját érzéseidről beszélni, ahelyett, hogy a másik felett ítélkeznél, akkor valószínűleg megértésre és együttérzésre lelsz a másiknál, ami egy kitűnő kezdet a szeretetteljes kapcsolathoz, a problémák konstruktív megoldásához.

Amennyiben a felszíni küzdés helyett a konfliktusaid mélyére mennél, szeretettel várlak egyedül vagy a pároddal, gyermekeddel, szülőddel együtt. Vedd fel velem a kapcsolatot.

Oros Andrea

AnaLog Módszer Konzultáns

orosandi@gmail.com
www.onszeretet.hu

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal:
Ha szeretnél értesülni, ha új cikket teszünk közzé, akkor...
Copyright © 2011 – 2024 | AnaLog Módszer - Loós Balázs - Minden jog fenntartva