2015.
04. 10.

Manipuláció - a kényszerű változás

Manipuláció. Szinte nincs ember, aki ne használná. Gondolod, te nem? Lehet. De az is lehet, hogy tévedsz. Nincs azzal sem semmi baj, ha netán manipulálsz, még akkor sem, ha magad sem tudsz róla. Ilyen az élet. Egyelőre. Akinek céljai vannak, az manipulálni kénytelen. Különben hogyan érné el a céljait? Ha meg nincsenek céljai, akkor csak ténfereg, mint aki nem tudja, merre van előre. Nehéz dolog ez. Melyiket érdemes inkább választani?

Ebben a kérdésben nem kell döntened, mert már rég megtetted. Kellett már valaha kényszer alatt cselekedned? Mondjuk kapkodva öltözni, mert különben elkésel a munkádból vagy egy találkozóról? Ha igen, akkor te is benne vagy ebben a társas játékban.

Manipuláció alatt a legtöbben azt értik, amikor valaki önös érdekei által vezérelve, sunyi módon túljárva a másik eszén olyasmire veszi rá, amit saját jószántából bizonyára nem tenne meg. Ez is manipuláció, de nemcsak ez az.

Az ilyen ember nyíltan vagy kevésbé nyíltan vállalja, hogy azt akarja, hogy a másik az ő elgondolása, érdekei szerint cselekedjen. Akár tetszik neki, akár nem. Minél kevésbé tetszik neki, annál jobban figyel, és annál ravaszabbul kell manipulálni. Minél később veszi észre az áldozat, hogy olyat tesz, amit tulajdonképpen nem is szeretne, annál inkább manipulálva és becsapva érzi magát. Annál nagyobb a csalódása.

Van olyan is, amikor nem is kell senki ahhoz, hogy manipulálva légy. Például akkor, amikor reggel kapkodva öltözöl, hogy időre érj a gyerekkel a suliba, vagy ne késs el a munkából. Gondolj bele egy kicsit mélyebben, hogy mi lenne akkor, ha nem kapkodnál, hanem szépen, komótosan szednéd össze a dolgaidat, éppen abban az ütemben, ahogy az neked jól esik, majd te vagy a gyerek emiatt elkésne! Akkor mi lenne? Az biztos, hogy nem semmi, mert akkor nem kapkodnál. Valami olyannak kell(ene) történnie, amit nem szeretnél, mert olyan érzelmet váltana ki belőled, amit nem szeretnél (ez a félelem). Ez az érzelem az, ami ilyenkor téged manipulál. Te manipulálod saját magadat.

Kell ez neked? Döntsd el magad! Szerintem a manipuláció nem szükséges része az életnek, de nem feltétlenül egyszerű megszabadulni tőle. Különösen akkor nem, ha egyedül intézed saját magadnak. Úgy még csak mást sem okolhatsz érte.

A manipuláció valójában a változás eszköze. Csakis addig vagy manipulálható, és addig manipulálnak mások, vagy te saját magad önmagadat, amíg nem vagy hajlandó a saját jószántadból változni akkor, amikor elérkezett az ideje. Tanulj meg változni, és eltűnik a manipuláció az életedből, és vele együtt a feszültség is.

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal:
Ha szeretnél értesülni, ha új cikket teszünk közzé, akkor...

Kapcsolodó cikkek

2024.
02. 19.

Hogyan állj ki önmagadért?

Eszter egy társasházi lakásban élt. Nagyon szeretett ott lakni, mivel a munkahelye és a városközpont…
Elolvasom
2023.
11. 29.

Ne feleselj!

Ne vitatkozz! Változz! A logika hasznos minden helyzetben, kivéve, ha újjal, váratlannal találkozol. Ne gondolkodj, figyelj! Ne feleselj! :-)
Az egyik leghasznosabb szabály az életben talán az, hogy tanuld meg, hogy soha nem vitatkozol…
Elolvasom
2023.
10. 09.

Kommunikációs félelmeink

A kommunikáció hiánya Nem csak a párkapcsolatunkban, de minden emberi kapcsolatunkban alapvető problémát tud okozni…
Elolvasom
Copyright © 2011 – 2024 | AnaLog Módszer - Loós Balázs - Minden jog fenntartva