2024.
05. 06.

Ghosting: a köddé vált álom

A ghosting ugyan nem újkeletű, de eléggé elterjedt eszköze manapság a kapcsolatok „lezárásának”. A lezárás kifejezés nem a leginkább találó ebben az esetben, mert pont lezárni nem lehet így egy kapcsolatot. A hirtelen, váratlan szakítás jobban illik rá. Nagyjából olyan a hatása is eltekintve attól, hogy pont szakítás nincs benne.

Ne szólj szám, nem fáj fejem

Kb. olyan, mint amikor rózsaszínű ködfelhőbe burkolózva érkezel a randira, ahol a másik hirtelen közli, hogy már nem szeret, ezért most szakít és nem akar többet találkozni veled.

„De hát miért?” – nézel döbbenten – hiszen egy hete még arról beszélgettetek, hogy mikor költözzetek össze.

Nos, pont ez az a kérdés, valamint az ezt követő több tucat, aminek a felvetődését, és legfőképpen megválaszolását a másik el szeretné kerülni. Ehelyett inkább ghostingol.

Mit lehet ilyen helyzetben tenni? Miért történik egyáltalán? Miért pont veled? Felbukkanhatnak még más kérdések is benned, de ez a három szinte biztosan fel fog.

Nézzük először, hogy nagyjából milyen válaszokat kaphatunk, ha a témának egy kicsit utána nézünk a neten.

Miért ghostingolnak?

A ghosting oka az, hogy a ghostingolónak így nem kell konfrontálódnia, érzelmi energiát belefektetnie és magyarázatot adnia sem.

Miért pont te vagy a ghosting célpontja?

A legtöbbször ez az egész a ghostingolóról szól, nem arról, akivel ezt végrehajtják. A folyamat mégis kialakítja az emberben azt, hogy úgy gondolja ő rontott el valamit. Valójában sokszor a ghostingolt fél nem követett el különösebb hibát. A ghostingolásból nehezített a gyógyulás, hiszen nem kaptuk meg a szükséges válaszokat.

Mi a megoldás?

A legfontosabb tisztázni magunkban, hogy az, ha valaki szó nélkül távozik az életünkből az nem rólunk vagy a szerethetőségünkről árulkodik. Nem a mi hibánk, hogy így alakult.  A ghosting inkább az elkövető személyiségét vagy pillanatnyi kapcsolódási képességét mutatja meg. Hiszen aki ilyen módszert választ az elváláshoz, az vagy nem elég bátor ahhoz, hogy foglalkozzon az érzéseivel, vagy nem érti viselkedésének másokra gyakorolt hatását, vagy ami még rosszabb, nem törődik vele.

Ha így állsz hozzá, nem oldod meg

Több problémám is van a ghosting és általában bármilyen probléma megoldásához való ilyen jellegű hozzáállással. Kiemeltem pár gondolatot a szövegben, ami a legjobban akadályoz akkor, ha így állsz hozzá a kérdéshez.

Kezdjük az elején.

A ghostingoló kétségtelenül rossz arc. Szükségtelen lenne felmenteni, nem is szeretném. Egyébként annak, hogy őt felmentjük-e, pont semmi jelentősége nincs, mert nem az ő életével vannak problémáid, hanem a sajátoddal. Attól, hogy megállapítod, hogy mekkora tapló, egy centiméterrel sem kerülsz közelebb te a megoldáshoz. Emellett csak részben értek egyet azzal, hogy a ghostingoló azért viselkedik így, hogy ne kelljen konfrontálódnia, energiát befektetnie, és legfőképpen magyarázatot adnia.

Egyrészt rengeteg energiát fektetett bele abba, hogy veled jó kapcsolatot építsen ki (neki mindenképpen jót, neked pedig minimum látszólag azt). Ezt már eleve nem tudja elkerülni. A konfrontációt, és főleg a magyarázkodást pedig szerintem nem akarná elkerülni (és a szakításhoz szükséges találkozót sem), ha a folyamat így zajlana:

  • Szia! Örülök, hogy szántál időt a találkozóra! Most nem hoztam neked virágot, mert csak azért akartam találkozni, hogy szakítsunk.
  • Tényleg?
  • Igen.
  • És miért?
  • Mert már nem szeretlek.
  • Valóban? Jó. Akkor ne találkozzunk többet. Na, szia.
  • Szia.

Csakhogy – érthető okokból kifolyólag – ez a találkozó várhatóan nem pont így zajlik, pedig tulajdonképpen adott magyarázatot a kérdésedre. Azért akar szakítani, mert már nem szeret. Ez magyarázat. Nem? Az, csak éppen nem fogod beérni ennyivel, mert ezen a ponton a kezdetét veszi egy szkander bajnokság, melyben el kellene dönteni, hogy ki az, aki jobban bírja az érzelmi terhelést és a logikai párharcot.

Ez itt a te életed

Nem részletezem a folyamatot, biztos volt már benne részed, és igen, természetesen igazad volt. Igazad van, csak ezzel nem mész semmire, mert ettől a ghosting még az marad, ami. Ghosting.

A további kiemelt részekkel kapcsolatos véleményemet nem részletezem hosszasan. A lényegét foglalom csak össze:

Ha egy (vagy pláne több) ilyen jelenet a te életedben alakul ki, és téged zavar, és te akarsz rá megoldást találni, és abból az elgondolásból indulsz ki, hogy ez az egész a ghostingolóról szól, és te nem követtél el semmilyen hibát, akkor esélyed sincs megoldani a helyzetet.

Én fordítva szeretek gondolkodni.

Ez a te életed, te alakítod, és te felelsz érte. Ha nem olyan, ami neked tetszik, akkor magadban kell megtalálnod a hibát, és neked kell megváltoznod.

Ezzel a stratégiával sok más probléma mellett a ghosting kérdése is megoldható. Még akkor is, ha te vagy az áldozata. Most még. Ez azonban változhat.

Loós Balázs

2024.05.06.

 

 

A ghosting sok más mellett képes arra, hogy aláássa a bizalmadat másokkal szemben, ami nagyon nehezíti a további kapcsolatok kialakítását. Ide kattintva olvashatsz pár gondolatot a bizalommal kapcsolatban.

Itt pedig egy másik írást találsz, ami az önbizalomról szól. A ghosting sajnos azt is hatékonyan képes rombolni.

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal:
Ha szeretnél értesülni, ha új cikket teszünk közzé, akkor...
Copyright © 2011 – 2024 | AnaLog Módszer - Loós Balázs - Minden jog fenntartva