2015.
01. 11.

Érzelmi elme

Az érzelmi - analóg - elme működése egyszerű. Analógiák, azaz érzelmek alapján történeteket lehet vele kitalálni és fordítva. Ha egy történetet megfigyelsz (elképzelsz) vele, akkor képes vagy a segítségével azonosítani azokat az analógiákat, érzelmeket, amelyek a történetet alkotják.

Például, ha az irigységgel szeretnék egy történetet alkotni, akkor kitalálhatom azt, hogy egy harmincas éveiben járó szingli magányosan él garzonjában, miközben éjt-nappallá téve dolgozik, hogy a hitelt - amiből a lakást megvette - és a napi betevőre valót kitermelje. Majd egy szép napon látja, hogy a szomszédba fiatal pár költözik. Az egyik lakó kisvártatva bizalmasan megsúgja neki a lépcsőházban, hogy nemrég házasodtak és a szüleiktől kapták a háromszobás lakást nászajándékba és most indulnak nászútra a Maldív-szigetekre. A lány első gyermeküket várja, a fiú pedig a szülők cégében ... igazgató, pedig még nincs 22 éves sem, stb.

Nem folytatom, de lehet még fokozni. Gondolom egyértelmű, hogy ilyen helyzetben ez a szingli érezhet irigységet és emellett még másféle érzelmek is felbukkanhatnak benne. És benned is.

Ugyanígy találhatsz ki magadnak is történeteket, de csakis a saját érzelmeiddel és nem találomra. Találsz is, minden nap. Ez az életed. Irányítsd rá a figyelmedet és vedd észre, hogy milyen érzelmeket vált ki benned. Azok irányítják. Ha tetszik, akkor örülj neki, ha pedig nem, akkor változtasd meg. Ne az életedet, hanem az érzelmeidet. Az életed majd ezt követően fog csak megváltozni. Addig nem, legfeljebb másnak fog látszani, miközben ugyanazt fogod érezni.

Az analóg elméd először is arra való, hogy a tapasztalataid által kiváltott érzelmeidet megfigyelhesd vele. A mindennapjaidban éppen úgy, mint TV nézés, vagy könyv olvasás közben.

Másodszor pedig arra, hogy ezeknek az érzelmeknek a segítségével képzeletben olyan történeteket alkothass, melyek segítségével rájöhetsz arra, hogy milyen hibás döntések vezettek ennek a kellemetlen állapotnak a kialakulásához. Ha ezt megteszed, akkor elkezdheted az elmédet hibajavításra és nem pedig gyártásra használni.

Tovább: A tudat

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal:
Ha szeretnél értesülni, ha új cikket teszünk közzé, akkor...
Copyright © 2011 – 2024 | AnaLog Módszer - Loós Balázs - Minden jog fenntartva