2024.
06. 24.

Ekcéma - vagy csak egy jelzés

Számos módon jelez a testünk, például melegséget érezhetünk, ha egy kellemes pillanatra gondolunk, vagy borzongást, elmosolyodunk vagy esetleg izzadság is megjelenhet érzelmek hatására. Az érzelmek hatása a testünkre, viszont kellemetlen is lehet néha, okozhat akár elhúzódó tüneteket. Az ekcéma, vagy más nevén bőrgyulladás, éppen egy kellemetlen formája ennek a jelenségnek.
Az elhúzódó tünetek, akár egy egész életszakaszt is végig kísérhetnek, ezzel korlátozva a lehetőségeket, például gyermekkorban az önfeledt szabadtéri játszást. A hölgynél, aki ezzel a problémával keresett meg, a gyermekkort kísérte végig, majd egy idő után ezek a tünetek alább hagytak, és csak stresszesebb időszakokban jelentkeztek. Az elmúlt időszakban, újra évek óta zavarta, ez a változóan intenzív jelenség.
Ez a jelenség egyébként jellemzően hölgyeknél figyelhető meg.

Amikor valami elromlott

Katika, 5-6 éves korában, egyik nap büszkén állt anyukája előtt a konyha küszöbén, bejelentve, életében először, hogy megy önállóan mosakodni. A kijelentésben semmi ünnepi és megélt büszkeség nem mutatkozott látszólag, viszont belül, mindennek hátterében egy meghatározó lépés volt ez. Katika először fog egyedül fürödni. Komoly mérföldkő, akkor is, ha banálisnak tűnik. Teljesen természetes módon, a kislány, ezt az önállósági mérföldkövet az anyukájával osztja meg. Szóval, mégiscsak egy belső ünnepi pillanat.
Anya viszont éppen feszült állapotban volt a bejelentés idejében, ez most “túl sok” neki. Valószínűleg más bejelentésre is feszülten reagált volna, viszont ez csöppet sem segít Katika helyzetén. Ekkor az történt, hogy anya, meglátva Katikát meztelenül a konyhaajtóban, azonnal kiabálni kezdett, hogy szégyellje magát ezért, azonnal öltözzön fel, és plusz egy váratlan pofonnal reagált. Ez a hirtelen, váratlan gesztus, a kislányban azonnal erőteljes szégyen érzést váltott ki. Tehát, beíródott a belső rendszerébe, hogy nőnek lenni, megmutatni, felvállalni magam, veszélyes. Ha leplezetlenül megtörténik, akkor égetni, fájni fog, kipirul, és ezen “nem tudok segíteni”. Ezt tudatosan nem kell érezni ahhoz, hogy a háttérben működve, testi tünet jelenjen meg akkor, amikor hasonló megmutatásnak van tétje.
A gyermekkor egy tétekkel teli időszak, mivel számos új helyzetben kell helytállni, megtalálni önmagunkat. Folyamatos kihívás lelki téren. A különféle új helyzetekben, a szükséges férfi-női minták elegye naponta, változó kavargásban érkezik, szóval mondhatjuk, hogy nem lehet szabadnapot kapni ebből a szempontból. Akár a szoknya, a copf, vagy egy énekhang, egy szerepjáték, vagy csak a puszta jelenlét, megannyi jellemzően női megnyilvánulás lehet veszélyes például az óvodában, iskolában, amit akár gúnnyal vagy egyéb kellemetlen módon “jutalmaznak” akár gyermekek, akár felnőttek. A gyermekkor évei során, több alkalommal adódtak olyan helyzetek - éppen a bőr-tünetek miatt is - amelyek ezt az érzelmet, tovább erősítették. Ami leginkább fontos ezzel kapcsolatban, hogy az élet menete, a helyzetek kialakulása gyermekkorban, nagyjából nem önálló döntések sora, hanem mástól függ. A felnőttek irányítják a gyermek életét, ők szabják meg a kereteket, ezekből többnyire, nagyjából lehetetlen a kilépés.

El is múlt?

Később, amikor kezdünk saját lábra állni, a döntéseink többsége első sorban tőlünk függ, kevesebb a kényszer, akkor lehet felszabadulni, “kinőni” a gyermekkori kellemetlenségeket. Mikor következik ez be?
Fiatal felnőtt korban, amikor az élet könnyedebbé válik, alapvetően nincs annyi kihívás ebből a szempontból, hiszen bármikor irányt válthatunk egy kényelmetlen helyzetben, vagy ha nem is tesszük, de ennek a lehetősége legalábbis létezik, rendelkezésünkre áll.
Ezzel együtt, vagyis a szorult helyzetek hiányában, a tünetek eltűnnek, vagy csak “stresszesebb” időszakban bukkannak elő. Ha a problémamegoldó készség elég jól működik, akkor ezeket a helyzeteket hamar túl lehet lépni.

Új fejezet, vissza a gyerekkorba

A helyzet akkor váltott újra élesre, amikor Katikának, immár fiatal hölgyként gyermeke született, aki történetesen kislány, és pár év múlva - 5-6 éves korában, vagy kicsit hamarabb - mostmár ez a kislány kezdte érzékelni saját testét tudatosan, aminek jeleit is adta az anyukája felé. Vagyis a fiatal anyuka, egy régről ismerős helyzetben találta magát, akkor is, ha most éppen a női minta másik oldalán állt. Ekkor, fiatal anyukaként próbált megfelelően hozzá állni a helyzethez, kiváltképp mivel tudatos, és szeretné “jól csinálni”. De bármennyire legyen tudatos is, a belső minták működnek a háttérben, és ha “jól is csinálja” - ami persze, természetesen lehetséges - akkor is megmutatkozik a gátló minta, mondjuk egy ekcéma formájában a saját bőrén. Hiszen a korábbiakhoz képest, a felvállalásnak újra van tétje. Nem lehet csak úgy lazán kitérni a helyzet elől, mint fiatal felnőttként.

A jó hír az, hogy már nem kell tovább küszködni a tünetekkel. Ilyen, és hasonló helyzetekben az AnaLog oldások látványos, minőségi és leginkább végleges változást tudnak hozni.

Szőnyi Orsolya
AnaLog Módszer konzultáns

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal:
Ha szeretnél értesülni, ha új cikket teszünk közzé, akkor...

Kapcsolodó cikkek

Copyright © 2011 – 2024 | AnaLog Módszer - Loós Balázs - Minden jog fenntartva