2015.
04. 10.

Az emberi élet célja

Bármely élőlény célját onnan lehet kideríteni, ha megfigyeled, hogy miért hajlandó akár harcba is bocsátkozni. Amit annyira fontosnak tart, hogy akár a sérülés kockázatát is hajlandó vállalni érte. Az állatvilágban ez nyilvánvalóan csak két dolog lehet: a táplálkozás, és a szaporodás joga. Ezt egyed és fajfenntartásnak, vagy röviden túlélésnek lehet nevezni.

Megfigyelted már azt, hogy te miért vagy hajlandó harcba szállni? Biztosan voltak már konfliktusaid. Mielőtt felsorolnál egy csomó mindent, ami miatt konfliktusaid voltak eddig, összefoglalom egyetlen szóban. Azért szállsz harcba, hogy bebizonyítsd, hogy neked van igazad. Mindenki ezért vitázik, ezért bocsátkozik konfliktusokba.

Teljesen mindegy, hogy ezen túlmenően pontosan mit is szeretnél elérni. Magasabb fizetést, több profitot, alacsonyabb árat, vagy egy szombat esti randit. A lényeg, hogy a célodat úgy tudod elérni, ha a másikat meggyőzöd a magad igazáról, vagyis meggyőzöd arról, hogy legyen az, amit te szeretnél. (Hacsak történetesen nem éppen ugyanazt szeretnétek mindketten, de ebben az esetben viszont nem alakul ki konfliktus...)

Abba belegondoltál már, hogy ha emiatt vitába szálltok, akkor az azt jelenti, hogy ő nem ezt szeretné? Ha meg kell győznöd valamiről, akkor az azt jelenti, hogy eredetileg nem ezt, nem így, vagy nem ekkor szerette volna. Neki más elképzelése volt erről a dologról, vagyis arról győzöd meg voltaképpen, hogy változtasson a véleményén, szándékán, döntésén, vagy nézőpontján. Az összetűzés célja tehát annak eldöntése, hogy ki változzon.

Ez azt jelenti, hogy az emberi élet célja a változás. Ez az, amiért harcba száll mindenki. Te is. Furcsamód nem azért harcolsz, hogy változhass, hanem azért, ne. Hogy a másik legyen az, akinek változnia kell. Ha te vagy az erősebb, szebb, megnyerőbb vagy okosabb, akkor a te akaratod fog érvényesülni. Neked lesz igazad, és a másik lesz kénytelen lemondani arról, amit elképzelt. Vagyis neki kell kényszerűen változnia.

Ez viszont azt jelenti, hogy változni mindenképpen kell, csak idő kérdése, hogy mikor akadsz emberedre valakiben. Mikor bizonyulsz te gyengébbnek, sutábbnak, kevésbé megnyerőnek, vagy logikusnak, és megfelelő érvek és meggyőző erő híján alul maradsz. Akkor majd neked kell változnod. Csak idő kérdése, hogy mikor. Az biztos, hogy nem te vagy az egyetlen kivétel a változás törvénye alól.

Ha viszont ez így van, akkor mire vársz? Biztos vagy benne, hogy meg kell várnod azt, hogy alul maradj? Megteheted, de ha így döntesz, akkor előbb, vagy utóbb biztosan vereséget szenvedsz, és túl azon, hogy ez felettébb kellemetlen érzés, még teljesen felesleges is. Minek megvárni, amíg legyőznek. Dönts úgy, hogy változol magadtól, és akkor elkerülheted a kudarcokat és vereségeket.

Tanulj meg változni kényszerek nélkül!

Egyszerű mondani, de nem annyira az végrehajtani. Leginkább azért nem, mert mire felnőttél, már megtanultál ellenállni a változásnak. Megtanultad azt, hogy arra törekedj, hogy neked legyen igazad. Vagy legalábbis arra, hogy, ha olyat kell tenned, ami nem csak úgy magadtól jutott eszedbe, akkor valaki meggyőzzön arról, hogy ennek bizony így van értelme, és nem máshogy. Csak akkor vagy hajlandó megtenni, ha előbb megbizonyosodsz arról, hogy jó lesz neked az, amit teszel.

Belegondoltál már abba, hogy az új mitől új? Attól, hogy ismeretlen. A változás, fejlődés alapja az ismeretlen, ami új az életedben. Márpedig az ismeretlen attól az, hogy nem tudhatod róla, hogy jó lesz-e neked, vagy rossz? Ha olyat teszel, amiről előre el tudod dönteni, hogy jó lesz neked, akkor az vagy nem új (tehát nem változtattál), vagy pedig tévedsz, és nem jó lesz, hanem rossz.

Az első esetben nem változtatsz, a másodikban pedig meglepődsz. Váratlanul fog érni a csalódás, mert nem erre számítottál.

Akkor majd meg fogsz lepődni, és elgondolkodsz rajta, hogy most mi legyen? Hiszen te azért döntöttél így, mert azt gondoltad, hogy ez neked jó lesz. Most hogyan legyen tovább? Ha változtatsz, akkor azzal beismered, hogy tévedtél, ha pedig nem, akkor már szándékosan te teszel rosszat magadnak úgy, hogy abban ráadásul előre teljesen biztos is lehetsz. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, nemcsak azt kell beismerned, hogy tévedtél, hanem azt is fel kell ismerned, hogy miben. A változás ezért csakis tévedéseken felismeréseken keresztül lehetséges. Sérülést, konfliktust fájdalmat, és betegséget viszont csak akkor okoz, ha ellenállsz neki és kitartasz a hibás döntéseid mellett.

Tanulj meg változni, hogy ne kerülj ilyen helyzetbe, vagy kihozhasd magad belőle, és meggyógyulj, ha már belekeveredtél.

Loós Balázs

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal:
Ha szeretnél értesülni, ha új cikket teszünk közzé, akkor...

Kapcsolodó cikkek

2024.
02. 19.

Hogyan állj ki önmagadért?

Eszter egy társasházi lakásban élt. Nagyon szeretett ott lakni, mivel a munkahelye és a városközpont…
Elolvasom
2023.
12. 18.

Hogyan kezeljük, ha a gyermekünk hisztizik?

A játszótéren egy három év körüli kislány először csak pityergett, majd egyre jobban elkeseredett és…
Elolvasom
2023.
12. 04.

Karácsonyi készülődés az önszeretet terében

Bár sokan sokféleképpen viszonyulunk a karácsonyhoz, abban valószínűleg egyetértünk, hogy a karácsony az év legkiemelkedőbb…
Elolvasom
Copyright © 2011 – 2024 | AnaLog Módszer - Loós Balázs - Minden jog fenntartva