2018.
11. 10.

A múlton nem lehet változtatni?

Havonta egyszer - kétszer hallom a klienseimtől, ezt a mondatot. A múlton nem lehet változtatni. Annyira sokszor hallottam már ezt a kijelentést, hogy rögtön húzom is elő az instant válaszomat: "Valóban? És emlékszel arra, amikor kint az ajtóban találkoztunk? Segítek neked kicsit: kézen állva érkeztem, és jobb lábbal fogtam veled kezet. Én így emlékszem. És te?"

 

A múlt kényszerítő ereje

Ez a válasz általában hatásos. A többség azonnal megérti, hogy a lényeg nem az, hogy van-e múlt, vagy jövő, és, hogy az milyen, hanem az, hogy kényszerítő erővel hatást gyakorol-e rád? A múlt nem létezik. Még az a múlt sem, ami 5 perccel ezelőtt volt, hiszen már nincs. Most éppen itt vagy, és ez történik veled. Nincs jelentősége, hogy 5 perccel ezelőtt mi történt, kivéve, ha még mindig a hatása alatt vagy. Akkor viszont az is mindegy, hogy 5 perce, vagy 50 éve történt az az esemény, ami a hatást gyakorolja. Az eltelt idő nem változtat a helyzeten, vagy legfeljebb csak ront, mert a problémáid halmozódnak, ha nem fordítasz figyelmet rájuk. Van erre egy remek történet. Biztosan ismered, de azért röviden leírom a lényegét:

Két szerzetes az erdőben sétálva egy folyóparthoz érkezett. A parton egy fiatal nő áll tanácstalanul, aki nem akarja bepiszkolni a ruháját azzal, hogy átgázol a folyón. Az idősebb szerzetes a nő szerencsétlen helyzetét látva felajánlotta, hogy a karjában átviszi a másik partra. Így is történt. A túlparton a nő megköszönte a segítséget, és különváltak. A két szerzetes egy darabig szótlanul bandukolt tovább, majd kisvártatva a fiatalabbik megszólalt: "Semmiképp sem helyénvaló megérinteni egy nőt, mert a parancsolatok tiltják. Hogy hághattad át a rendszabályokat, és vittél át egy gyönyörű nőt a karjaidban?" A másik szerzetes erre csendesen csak ennyit válaszolt: "Én már rég letettem a folyónál, te miért hurcolod tovább?"

Itt találsz egy írást a transzállapotról.

 

Halmozódó problémák

A kérdésre egyszerű választ lehet adni: azért hurcolja, mert az érzelmei nem engedik, hogy letegye. Az érzelmei arra kényszerítik, hogy emlékezzen valamire, amiről egyelőre csak annyit tud, hogy zavarja, de, hogy mi zavarja, és miért, azt nem. A múltja kényszerítő hatást gyakorol rá, és ez a kényszer mindaddig megmarad, amíg ki nem deríti, hogy mi áll a háttérben, és megoldást nem talál rá. Ebben a pillanatban ráadásul már nem is csak egy, hanem biztosan legalább két problémája van. Az egyik a nőkkel. Emiatt hurcolja tovább fejben. A másik problémája pedig éppen most keletkezett azzal, hogy piszkálni kezdte a másik szerzetest azért, amiért ő valahogy viselkedik. Tehát máris növelte a problémái számát eggyel, pedig nem is csinált semmit.

Nekem egyébként - és gondolom neked is - végső soron mindegy, hogy mit tesz, vagy nem tesz egy képzeletbeli szerzetes egy képzeletbeli helyzetben egy képzeletbeli nővel. Valószínűleg sokkal fontosabb lehet mindkettőnk számára, hogy mi történik most velünk. Ezt viszont nem a példabeszédek határozzák meg, hanem a múltad, az érzelmeid, és az emlékeid amelyek kényszerítenek. Ha kényszerítenek.

 

Múlt, jelen, és jövő egyszerre változik

A múltad csakis akkor érdemel figyelmet, ha a jelenben történik valami, aminek a következtében te most itt a jelenben rosszul érzed magadat, és semmilyen megoldást nem tudsz elképzelni, amivel pozitív irányba mozdíthatnád el a dolgokat. Ha azt hiszed, hogy nem tudsz változtatni a múltadon, akkor bajban vagy, mert nem fogsz tudni változtatni a jeleneden sem. A múltad emlékei adnak arra lehetőséget, hogy megkeresd azokat a hibákat, hibás döntéseket, melyeket egyszer (illetve sokszor) hoztál, és aminek a levét most iszod. Ha szeretnél a jeleneden, és ez által a jövődön változtatni, akkor érdemes ezeket a hibákat megkeresni, és kijavítani. Ezáltal nemcsak megnyugszol, de meg is változol. Már nem fog kötni, sem pedig kényszeríteni a múltad. Lehetsz más, viselkedhetsz máshogy. Változhatsz, és változtathatsz.

Már nem kell azon töprengened, hogy mihez kezdj a hisztis gyerekeddel reggel munkába menet előtt, amikor nem akar oviba menni, mert tudod, hogy hogyan kell vele viselkedned, hogy a hisztire sor se kerüljön. Nem kell azon gondolkodnod, hogy ez már az a pont, amikor lenyomj neki egy pofont, vagy még nem az, mert te sem örültél gyerekkorodban a pofonnak. Ha megkeresed az emléket, és kioldod az érzelmet, akkor nem kísért, gátol, és nem okoz problémát. Még a jelenség sem bukkan fel, hiszen tudod, hogy ilyenkor hogyan kell ahhoz viselkedned, hogy a gyereknek se okozz fájdalmat, és te se kerülj bajba. Már nem kell azon töprengened, hogy mitől ver ki a víz bizonyos helyzetekben, ha meg kell szólalnod, mert nem bosszant, amikor suliban mindig téged húztak elő, mint nyulat a cilinderből, ha ünnepségen szavalni kellett. Pedig te gyűlöltél szavalni, de az unokatesódnál jobbnak kellett lenned (ebben is).

Itt pedig egyet félelem, szorongás, pánik témakörében.

Erre indulj, ha megoldást keresel

Állítólag amitől félsz, azzal szembe kell nézned, találkozni fogsz vele az utadon. Ez nem így van. Mindennel szembe kell nézned, és mindennel találkozni fogsz (illetve bármivel találkozhatsz) az utadon, csak azzal, amitől félsz nem tudsz mit kezdeni, és ezért félsz szembenézni vele. Emiatt feltűnőbb, és zavaróbb, mint az összes többi.

A múltad csak az érzelmeiden keresztül létezik. Csak addig létezik, amíg ezt érzed, amit, és, ha valami olyan történik, ami félelmet, vagy általában rossz érzést vált ki benned, akkor biztos lehetsz benne, hogy van olyan emlék, múltbéli esemény az életedben, amelyiknek a segítségével változtathatsz, és megoldást találhatsz, hogy ne kelljen félned, és ne legyen neked (és másnak sem) rossz.

Ha arra használod, amire való, és a segítségével feldolgozod a rossz érzéseidet, akkor bármivel találkozz is, nem kell majd félned tőle.

Loós Balázs

Metoda AnaLog

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal:
Ha szeretnél értesülni, ha új cikket teszünk közzé, akkor...

Kapcsolodó cikkek

2024.
02. 19.

Hogyan állj ki önmagadért?

Eszter egy társasházi lakásban élt. Nagyon szeretett ott lakni, mivel a munkahelye és a városközpont…
Elolvasom
2023.
11. 29.

Ne feleselj!

Ne vitatkozz! Változz! A logika hasznos minden helyzetben, kivéve, ha újjal, váratlannal találkozol. Ne gondolkodj, figyelj! Ne feleselj! :-)
Az egyik leghasznosabb szabály az életben talán az, hogy tanuld meg, hogy soha nem vitatkozol…
Elolvasom
2023.
10. 09.

Kommunikációs félelmeink

A kommunikáció hiánya Nem csak a párkapcsolatunkban, de minden emberi kapcsolatunkban alapvető problémát tud okozni…
Elolvasom
Copyright © 2011 – 2024 | AnaLog Módszer - Loós Balázs - Minden jog fenntartva