2017.
09. 26.

Instant élet

Manapság mindenki mindent azonnal akar. Rájön, hogy valami nem jó neki úgy, ahogy van, és azt akarja, hogy abban a pillanatban, ahogy kitalálta máris máshogy legyen. Jobb esetben legalább azt tudja, hogy mit szeretne, rosszabb esetben még azt sem. Mindegy mi, csak jó legyen.

Ismerem ezt az érzést. Türelmetlenség a neve. Elég nehéz vele megküzdeni, mert önkéntelenül előre tolakodik, és folyamatosan feszültségben tart. Nem hagy megnyugodni egy pillanatra sem, mert a gondolataidat ott tartja akörül a valami körül, ami nem jó így, ahogy van. Akkor tudnál csak megnyugodni, ha máshogy lenne, de ahhoz idő kell. Mindenhez idő kell, mert ahhoz, hogy máshogy legyen előbb változni kell. Rómát sem egy nap alatt építették fel...

Előbb meg kell változni, csak az után lehet máshogy az, amit szeretnél, hogy ne így legyen. Érdekes viszont - biztosan észrevetted te is már -, hogy nem kell, hogy feltétlenül azonnal úgy legyen, ahogyan elképzelted. A megnyugváshoz nem célba érned, hanem pusztán elindulnod kell. Ahhoz, hogy megnyugodj elegendő már az is, ha tudod, hogy mit kell tenned, és elindulsz arrafelé. Már attól is lecsendesednek a gondolataid, és megnyugszol, ha felismered az irányt, mert tudod, érzed, hogy jó neked, és elkezdesz változni.

Az, hogy elkezdesz változni még nem jelenti azt, hogy meg is változtál. Kezdetnek nem rossz, de még nem elég, mert a változás egy folyamat, és a legnehezebb talán az benne, hogy a legtöbb esetben nem is egyedül változol, hiszen nem egyedül élsz. Kapcsolatokba rendezve éled az életedet, és a te változásod másokra is hatással lehet. Ha csak te változol, de ők nem, az visszahat rád. Lehet, hogy a másiknak nem tetszik az, ahogyan változol, lehet, hogy beszól, és ez elbizonytalanít, és megtorpanásra késztet. Most akkor jó ez az irány, vagy inkább másfelé kellene elindulni a változás útján. Egyáltalán miben kell változni?

Hát, igen. Ezek jó kérdések. Idő kell a megválaszolásukhoz, mint ahogy idő kell a tapasztaláshoz is. Az élet nem instant kakaó, hogy kitalálod, feloldod, felhörpinted, és már mész is tovább. Itt figyelni kell, hogy tudd mit, hogyan teszel, és annak milyen hatása van másokra, és rád.

Nemrégiben megkeresett valaki, hogy segítsek neki lefogyni. A fogyás jó példa, mert nem egy pillanat műve sem felszedni, sem leadni a kilókat. Amikor elkezdtünk transzban dolgozni a figyelme elég gyorsan egy viszonylag átlagos esemény felé fordult: vacsora a családdal egy étteremben. Nem meglepő, ha ilyen jelenet kerül a célkeresztbe, hiszen a hízáshoz enni kell. Olyankor is, amikor nem is éhes az ember. Ő sem volt éhes, de evett, mert különben olyan érzése lett volna, hogy cserbenhagyja a párját, aki viszont nem szeretett egyedül enni. Nem ő az egyetlen, aki ilyen okból szed fel plusz kilókat. Sokan vannak, akik nem azért esznek, mert éhesek, hanem azért, mert bűntudatuk lenne, ha nem ennének. A bűntudat hizlal. A bűntudat feszültté tesz, az evés megnyugtat. Nem mindenkit, de sokakat. Van, akinek attól van bűntudata, ha maradékot hagy a tányéron, van akinek attól, ha a párját egyedül hagyja enni, és van akinek mástól. Nem is a vacsora hizlal, hanem a bűntudat. A bűntudat viszont nem olyan, mint a vacsora, hogy köszönöd, nem kéred, és ennyi. Nem kívül van, hanem belül, és nem egy pillanat műve, hogy megszabadulj tőle, hanem egy folyamat része.

Ha érdekel az elhízás témaköre, akkor arról itt találsz egy másik írást.

 

Először oldod a bűntudatot egy arra alkalmas technikával. Ennek következtében változol. Például úgy, hogy, ha nem vagy éhes, akkor nem eszel, hiába ülsz a többi családtaggal az étteremben. Eddig még erre sem voltál képes, most legalább már ezt fel tudod vállalni.  Aztán megfigyeled, hogy mi történik. Lehet, hogy semmi, de lehet, hogy valami mégis. Lehet, hogy valaki jóságos tekintettel rád néz, és megkérdezi, hogy miért nem eszel te is egy falatot, amikor igazán megengedhetnéd magadnak. Ha itt sem érzel semmit, akkor nyugodtan ülsz tovább, semleges választ adsz neki, és ennyi. Ha viszont bűntudatod lesz, sajnálod őt, mert egyedül kell ennie, vagy haragszol rá, hogy miért nem hagy békén, és szól bele az életedbe, akkor még változnod kell. Akkor tovább kell haladnod az úton. Illetve nem kell. Csak lehet.

Rómát sem egy nap alatt építették fel...

Loós Balázs

AnaLog Módszer

 

AnaLog Módszer képzés, ahol a módszerről, önmagad változtatásáról, az érzelmek feldolgozásáról, és a gátlások oldásáról többet megtudhatsz.

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal:
Ha szeretnél értesülni, ha új cikket teszünk közzé, akkor...

Kapcsolodó cikkek

2024.
02. 19.

Hogyan állj ki önmagadért?

Eszter egy társasházi lakásban élt. Nagyon szeretett ott lakni, mivel a munkahelye és a városközpont…
Elolvasom
2023.
12. 18.

Hogyan kezeljük, ha a gyermekünk hisztizik?

A játszótéren egy három év körüli kislány először csak pityergett, majd egyre jobban elkeseredett és…
Elolvasom
2023.
12. 04.

Karácsonyi készülődés az önszeretet terében

Bár sokan sokféleképpen viszonyulunk a karácsonyhoz, abban valószínűleg egyetértünk, hogy a karácsony az év legkiemelkedőbb…
Elolvasom
Copyright © 2011 – 2024 | AnaLog Módszer - Loós Balázs - Minden jog fenntartva