2023.
06. 26.

AnaLog Módszer és „A trauma bölcsessége”

Dr. Máté Gábor neve talán sokak számára ismerős. Kanadában élő magyar származású orvos, traumaszakértő, tanár, író. A trauma bölcsessége című filmmel és erre alapuló workshoppal utazza be jelenleg a világot. Nemrég idehaza is előadott. Évtizedekig foglalkozott függőségtől szenvedőkkel, bántalmazott emberekkel és vizsgálta a trauma kialakulásának következményeit. Empátián, elfogadáson alapuló szemléletével gyógyította sokak gyógyíthatatlannak tűnő lelki sebeit. Előadásaiban magyarázza, hogy valójában mi is a trauma, igyekszik megismertetni bennünket a trauma tulajdonságaival, rengeteg aspektusból körbejárni azt. Leírni, ahogyan hat ránk és megoldást, gyógyulást kínál rá.

Ha nagyon röviden, a saját szavaimmal szeretném megfogalmazni, mit ért trauma alatt, akkor így definiálnám.

A trauma nem maga a történés, ami veled történt, bármilyen nehéz vagy szörnyű is. Hanem annak a benned kialakított következménye, hogy ezt nem volt kivel megbeszélned, nem volt ott melletted, akire szükséged lett volna, hogy segítsen, megértsen, empátiával megnyugtasson, megöleljen, megvédjen, vagy már rég nem bíztál benne annyira, hogy a segítségét kérd, esetleg megpróbáltad őt megóvni a nehezedtől. Ez a trauma. Hogy ennek az elviselhetetlen fájdalmát, szégyenét ne kelljen érezned, elszakadtál önmagadtól, elveszítetted magaddal a kapcsolatot. Az ösztöneiddel, a testeddel, a saját lényeddel való kapcsolatot. Ez a trauma.

Máté Gábor ezernyi nézőpontja és megfogalmazása közül néhány:

„A trauma nem az, ami velünk történik, hanem az, ami bennünk zajlik a velünk történtek következtében.”

„…mielőtt a bántalmazás megtörtént volna, már volt mögötte egy trauma...” 

„…ha megkaptad volna a támogatást, a megértést, a megerősítést, majd a védelmet, hogy ez nem fog újra megtörténni, akkor nem feltétlenül lettél volna traumatizált. A trauma valójában az, ami ennek következtében bennünk történik….” 

„…a trauma a szétválás önmagunkkal…”

Forrás: Dr. Máté Gábor – A trauma bölcsessége online tanfolyam

Mindezt „AnaLog-os füllel” hallgatva nagyon ismerősnek tűnik. Hiszen, amikor függőséget, szégyent, bűntudatot, félelmet oldunk a tudattalanban, akkor azt feltételezve indulunk a képfolyamokban, hogy a jelen életben megjelenő, beaktiválódott érzés valahol a múltban gyökerezik. Hogy elveszítettük a belső jellel a kapcsolatot, amit ösztönösen éreznénk, ami megmutatná, hogy egy adott helyzet, dolog jó vagy éppen nem jó nekünk. Az oldások sorát is ennek a kapcsolatnak a helyreállításával kezdjük. Visszaállítjuk a belső jelet, a „Ki vagyok én?” belső érzetét. Minél erősebb az énnel a kapcsolat, annál inkább el tudjuk dönteni, mi vagy ki az, aki nekünk jó, vagy milyen helyzet, amiből távolodnánk, vagy éppen bele se mennénk.

Ezt úgy reparáljuk, hogy a jelen életbeli érzelemmel indulva megkeressük a probléma gyökérokát. Megkeressük a trauma mögötti traumát.
Ezért oldás közben nem a képbeli eseményre/traumára koncentrálunk, bármilyen erős is. Arra törekszünk, hogy kibontsuk, hogyan alakult ki a velünk történtek következtében, a bennünk lévő rossz érzés, azaz trauma. Megnézzük a kialakulásának folyamatát, és megkeressük azt a pontot, majd azt a legvégső pontot, ahol legelőször nem kaptunk megfelelő választ a környezetünktől az igényeinkre. Ahol először megtanultunk és jelentést adtunk egy számunkra rossz érzést keltő helyzetnek, a másikhoz való kötődésért lemondunk önmagunkról, igényeinkről, hiányt vagy bántást szenvedtünk el, amiben egyedül maradtunk és feldolgozatlan maradt mindez bennünk. Majd olyan módon pótoljuk, módosítjuk ezt az élményt támogatással, megértéssel, megerősítéssel, védelemmel, öleléssel, megnyugtatással, információval, elfogadással és így tovább, ahogy az akkori énnek abban a helyzetben arra leginkább szüksége volt, illetve ahogy legjobb tudása szerint a jelenben változtatni képes.

Ezzel átírjuk a trauma mintázatát, megerősítjük az tudattalanban a belső jelet, amivel felismerhetjük, hogy  mi, az ami „nekem jó”. Oldjuk a traumát, akár új megküzdési mechanizmusokat tanulunk. Így már nem lesz szükség arra, hogy szétváljunk önmagunktól.

Máté Gábor arról beszél, hogy a trauma gyógyításának elsődleges eszköze visszaállítani a kapcsolatot önmagunkkal. A hipotézisem, hogy az AnaLog módszer erre is alkalmas technika, képes visszaállítani a kapcsolatot önmagunkkal, vagyis gyógyítani a traumát.

A fentiek alapján nagy lelkesedéssel ajánlom mindenkinek Dr. Máté Gábor könyveit és A trauma bölcsessége c. filmjét illetve workshopját és természetesen az AnaLog-os eseményeket, segítőkkel közös önfejlesztő munkát.  https://thewisdomoftrauma.com/hu/

 

Balogh Lívia

AnaLog Módszer

konzultáns

baloghliviamentor.hu

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal:
Ha szeretnél értesülni, ha új cikket teszünk közzé, akkor...

Kapcsolodó cikkek

2024.
02. 19.

Hogyan állj ki önmagadért?

Eszter egy társasházi lakásban élt. Nagyon szeretett ott lakni, mivel a munkahelye és a városközpont…
Elolvasom
2023.
11. 29.

Ne feleselj!

Ne vitatkozz! Változz! A logika hasznos minden helyzetben, kivéve, ha újjal, váratlannal találkozol. Ne gondolkodj, figyelj! Ne feleselj! :-)
Az egyik leghasznosabb szabály az életben talán az, hogy tanuld meg, hogy soha nem vitatkozol…
Elolvasom
2023.
10. 09.

Kommunikációs félelmeink

A kommunikáció hiánya Nem csak a párkapcsolatunkban, de minden emberi kapcsolatunkban alapvető problémát tud okozni…
Elolvasom
Copyright © 2011 – 2024 | AnaLog Módszer - Loós Balázs - Minden jog fenntartva