2015.
01. 12.

AnaLog elme

Az élet a változásról szól az első pillanattól az utolsóig. Változtatni csakis önmagadon tudsz, azon belül is egyetlen dolgon. Azon ahogyan viselkedsz. A viselkedésednek, tehát önmagad változtatásának az eszköze az elméd.

Az elme egyszerű szerkezet.

Három összetevője a logikai, és az analóg (érzelmi) elme, valamint a Tudat. A Tudat valójában nem része az elmédnek, de elég nehéz elkülöníteni tőle, mert azon keresztül működik. Emiatt általában össze is szokták keverni a logikával.

Az analóg (érzelmi) elme asszociációs kapcsolatok kialakítására, létrehozására képes. Feladata az automatizálás, vagyis a döntéshozatal gyorsítása és egyszerűsítése az asszociációt lehetővé tévő jelek, jelzések alapján.  Az asszociációs jel lehet bármi, amihez viszonyítani tudsz, és a cselekvést elindítja. Univerzálisan (kollektíven) használható asszociációs jelek az érzelmek.

A logika összehasonlításra, viszonyításra képes. A feladata az analizálás hibakeresés céljából. Egy adott helyzetet képes analizálni abból a célból, hogy a számodra nem kívánatos elemeket kiszűrje belőle. Ezt követően összehasonlítja ezt más helyzetekkel (ismétlés), és, ha következetességet, logikai törvényszerűséget fedez fel benne, akkor átadja az analóg elmének asszociációk létrehozása, azaz gyorsítás és automatizálás céljából.

A Tudat feladata pedig a minősítés. A Tudat csak a logikával együtt képes a hatását kifejteni, azaz működni (jelezni). Ezért olyan nehéz a logikától külön választani. A Tudat jelzése aktivizálja a logikát, a logika pedig dolga végeztével átadja a terepet az analóg elmének.

Egy viselkedésminta addig jó, amíg a Tudat(od) azt mondja rá, hogy jó.

Az életedben felbukkanó problémák változásra kényszerítenek és mindaddig jelen lesznek, amíg a szükséges módon meg nem változol. Változni viszont csak az elméd segítségével vagy képes és csak akkor, ha tudod, hogy hogyan kell erre a célra használni. Ha nem tudod, akkor nem megoldani, hanem szaporítani és elmélyíteni fogod a problémáidat.

Itt elolvashatod azt, hogy hogyan alakítasz ki új viselkedésmintát.

Hogy hogyan tudod őket felszámolni, azt megtudhatod az AnaLog elme I. című könyvből, és elsajátíthatod a tanfolyamon.

A problémáid, és érzelmeid kialakulásáról pedig itt olvashatsz.

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal:
Ha szeretnél értesülni, ha új cikket teszünk közzé, akkor...
Copyright © 2011 – 2024 | AnaLog Módszer - Loós Balázs - Minden jog fenntartva